Sikeresen lőtték fel a Falcon Heavyt

2019 június 25., kedd 10:00
219
Helyi idő szerint kedd hajnali három előtt sikerrel bocsátották fel a floridai Kennedy Space Centerből a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto

Sikeresen felbocsátották kedden a Falcon Heavyt. Ez már a harmadik sikeres indítása volt a világ aktuálisan legnagyobb rakétájának. Az amúgy 64 tonnás teherbírású rakéta ennél most jóval kisebb, 3,7 tonnás terhet vitt fel: 24 műholdat, köztük a NASA új, kilencmillió év alatt mindössze egy másodpercet késő atomóráját is.

A Falcon Heavy legnagyobb extrája, hogy a gyakorlatilag három kisebb rakétából összerakott óriásrakéta részei képesek visszatérni a Földre. A két oldalsó rakétának, melyek a leghamarabb válnak le, ez sikerült is. A harmadik, középső egységnek viszont nem.

Ez annyira nem meglepő, a Falcon Heavyt gyártó SpaceX vezetője, Elon Musk a fellövés előtt mindössze 50 százalék esélyt adott erre. A középső egységnek ugyanis 1200 kilométeres magasságból kellett volna visszatérnie egy, az óceánon lebegő platformra. Végül egy kicsit elvétette a platformot, nem messze attól a vízbe zuhanva felrobbant. (Via Ars Technica)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt