Sikeresen lőtték fel a Falcon Heavyt

Helyi idő szerint kedd hajnali három előtt sikerrel bocsátották fel a floridai Kennedy Space Centerből a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját.Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto

Sikeresen felbocsátották kedden a Falcon Heavyt. Ez már a harmadik sikeres indítása volt a világ aktuálisan legnagyobb rakétájának. Az amúgy 64 tonnás teherbírású rakéta ennél most jóval kisebb, 3,7 tonnás terhet vitt fel: 24 műholdat, köztük a NASA új, kilencmillió év alatt mindössze egy másodpercet késő atomóráját is.

A Falcon Heavy legnagyobb extrája, hogy a gyakorlatilag három kisebb rakétából összerakott óriásrakéta részei képesek visszatérni a Földre. A két oldalsó rakétának, melyek a leghamarabb válnak le, ez sikerült is. A harmadik, középső egységnek viszont nem.

Ez annyira nem meglepő, a Falcon Heavyt gyártó SpaceX vezetője, Elon Musk a fellövés előtt mindössze 50 százalék esélyt adott erre. A középső egységnek ugyanis 1200 kilométeres magasságból kellett volna visszatérnie egy, az óceánon lebegő platformra. Végül egy kicsit elvétette a platformot, nem messze attól a vízbe zuhanva felrobbant. (Via Ars Technica)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.