Sikeresen lőtték fel a Falcon Heavyt

Helyi idő szerint kedd hajnali három előtt sikerrel bocsátották fel a floridai Kennedy Space Centerből a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját.Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto

Sikeresen felbocsátották kedden a Falcon Heavyt. Ez már a harmadik sikeres indítása volt a világ aktuálisan legnagyobb rakétájának. Az amúgy 64 tonnás teherbírású rakéta ennél most jóval kisebb, 3,7 tonnás terhet vitt fel: 24 műholdat, köztük a NASA új, kilencmillió év alatt mindössze egy másodpercet késő atomóráját is.

A Falcon Heavy legnagyobb extrája, hogy a gyakorlatilag három kisebb rakétából összerakott óriásrakéta részei képesek visszatérni a Földre. A két oldalsó rakétának, melyek a leghamarabb válnak le, ez sikerült is. A harmadik, középső egységnek viszont nem.

Ez annyira nem meglepő, a Falcon Heavyt gyártó SpaceX vezetője, Elon Musk a fellövés előtt mindössze 50 százalék esélyt adott erre. A középső egységnek ugyanis 1200 kilométeres magasságból kellett volna visszatérnie egy, az óceánon lebegő platformra. Végül egy kicsit elvétette a platformot, nem messze attól a vízbe zuhanva felrobbant. (Via Ars Technica)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.