Sikeresen lőtték fel a Falcon Heavyt

Helyi idő szerint kedd hajnali három előtt sikerrel bocsátották fel a floridai Kennedy Space Centerből a SpaceX Falcon Heavy hordozórakétáját.Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto

Sikeresen felbocsátották kedden a Falcon Heavyt. Ez már a harmadik sikeres indítása volt a világ aktuálisan legnagyobb rakétájának. Az amúgy 64 tonnás teherbírású rakéta ennél most jóval kisebb, 3,7 tonnás terhet vitt fel: 24 műholdat, köztük a NASA új, kilencmillió év alatt mindössze egy másodpercet késő atomóráját is.

A Falcon Heavy legnagyobb extrája, hogy a gyakorlatilag három kisebb rakétából összerakott óriásrakéta részei képesek visszatérni a Földre. A két oldalsó rakétának, melyek a leghamarabb válnak le, ez sikerült is. A harmadik, középső egységnek viszont nem.

Ez annyira nem meglepő, a Falcon Heavyt gyártó SpaceX vezetője, Elon Musk a fellövés előtt mindössze 50 százalék esélyt adott erre. A középső egységnek ugyanis 1200 kilométeres magasságból kellett volna visszatérnie egy, az óceánon lebegő platformra. Végül egy kicsit elvétette a platformot, nem messze attól a vízbe zuhanva felrobbant. (Via Ars Technica)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.