Semmi nyoma szándékosságnak a Notre Dame-i tűzvész körül

baleset
2019 június 26., 13:13
comments 68
photo_camera Lángokban a Notre Dame 2019. április 15-én Fotó: Thibault Camus/AP

A párizsi ügyész Remy Heitz szerdán közleményben számolt be arról, hogy a hatóságok semmi nyomát nem találták szándékosságnak az április 15-i Notre Dame-i tűzvész körül. 

A katasztrófa másnapján a párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozás, és két hónap nyomozati munka után sem látják jeleit annak, hogy esetleg gyújtogatás állt volna a tűz hátterében. 

Heitz szerint vagy gondatlanság, akár egy cigarettacsikk, vagy elektromos hiba okozhatta a balesetet. Egyelőre előzőre sem találtak semmilyen bizonyítékot, így a történteket továbbra is balesetként kezelik. 

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.

A tűzben leégett a katedrális tetőszerkezete, és leomlott a kúp alakú huszártorony is. Három ember sérült meg könnyebben, két rendőr és egy tűzoltó. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.