A fideszes képviselők az ellen szavaztak, hogy kivizsgálják a máltai újságírónő meggyilkolását

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Döntött az Európa Tanács: vizsgálatot kell indítani az autójában felrobbantott máltai újságíró ügyében. A kormányzati és ellenzéki korrupciót, illetve a máltai elit alvilági, orosz és azeri kapcsolatait feltáró Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében gyilkolták meg, és azóta sem oszlanak a kétségek az elkövetőkkel és a nyomozás függetlenségével kapcsolatban.

A 47 államot, köztük Oroszországot és a kaukázusi országokat is tagjai között tudó Európa Tanács szerdai döntéséről szóló közlemény szerint a közgyűlés súlyos aggályait fejezte ki, és indítványozta, hogy három hónapon belül független és nyilvános vizsgálat induljon az ügyben. Képviselők figyelmeztettek, hogy mintha 

egyes felelősök büntethetetlennek tűnnének Muscat miniszterelnök személyes védelmének köszönhetően.

Tüntetők a londoni Malta House előttFotó: See Li/Citizenside

„A máltai jogállamiságot komolyan aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengesége” - állapította meg a határozat, és egyben felszólította Máltát, hogy teljeskörűen alkalmazza az Európa Tanács alá tartozó Velencei Bizottság és a Korrupcióellenes Államok Csoportja (a nekünk is ismerős GRECO) ajánlásait.

Az újságíró családja szerint ez öles lépés az igazság felé, és a nemzetközi közösség további segítségét kérik, hogy Muscat miniszterelnök tényleg állítson fel független bizottságot a nyomozás ellenőrzésére.

A határozat a holland néppárti képviselő, Pieter Omtzigt jelentésén alapul, és nagy többséggel szavazták meg: 72 igen, 18 nem, 3 tartózkodás. Nem annyira nehéz kitalálni, kik nyomtak nemet. Az itt található összesítés szerint a 18 elutasító szavazatot a következők hozták össze:

  • a két olasz kormánypárt és Berlusconi pártja egy-egy képviselője,
  • egy ciprusi szocialista,
  • négy török Erdogan pártjából,
  • hat azerbajdzsáni képviselő 
  • és négy fideszes.

Név szerint: Németh Zsolt, Csöbör Katalin, Tilki Attila, Nacsa Lőrinc. 

Indoklást sem a párt honlapján, sem az MTI-ben nem találni. Mivel más nem volt jelen, így az összes magyar szavazat a kivizsgálás ellen ment. A fentieken kívül az összes többi, bal- és jobboldali, liberális és zöld európai párt mind igennel szavazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Joseph Muscat máltai miniszterelnök (b) beszélget az Európai Unió szociális jogokkal foglalkozó csúcstalálkozóján Göteborgban 2017. november 17-énFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Érdekesség, hogy amikor retorikailag kapóra jött, akkor a Fidesz is arra utalgatott, hogy Muscat kormányának köze van a gyilkossághoz. 

Amikor a jogerősen elítélt Gruevszki kapott menedékjogot nálunk, akkor a nemzetközi felháborodásra a Fidesz egy olyan közleménnyel reagált, amely szerint „teljesen természetes, hogy egy baloldali kormány által fenyegetett és üldözött néppárti politikus számára lehetővé tették a menekültügyi kérelem benyújtását”. Majd párhuzamot vontak Gruevszki szerintük állami üldözése és Daphne Caruana Galizia halála közé: 

„Vannak szocialista kormányok, például Málta, ahol újságírókat gyilkolnak meg...”

Galiza fiai az anyjuk koporsóját viszikFotó: Matthew Mirabelli/AFP

Közvetlenül a merénylet után az újságíró fia leírta, hogyan találta meg anyja holttestét az égő kocsiban. Majd így folytatta: 

„Sajnálom, hogy ezekkel a részletekkel jövök, de tudnotok kell, hogy így néz ki egy háború. Ez nem nem egyszerű gyilkosság volt, és nem is volt tragikus. Tragikus az, amikor valakit elüt a busz. Amikor mindenhol vér és tűz van, az háború. Mi állunk háborúban az állammal és a szervezett bűnözéssel, amiket ma már nem lehet szétválasztani. 

Néhány órával később, amikor az a bohóc miniszter a parlamentben beszélt egy újságíróról, akit egy évtizeden át zaklatott és démonizált, egy Ramon Mifsud nevű rendőr, akinek az lenne a dolga, hogy kivizsgálja a gyilkosságot, ezt írta ki a Facebookra. »Mindenki azt kapja, amit megérdemel, tehénszar! Boldog vagyok :)«.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.