HVG: A kormány közel egy havi plusz bért adna a közmunkásoknak, vélhetően az önkormányzati választás előtt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a kormány egyszeri extra juttatást adna az idén legalább 90 napot közmunkásként dolgozóknak, akik egységesen megkapnák az egy havi bér 90 százalékát (bruttó 73 377 forint).

A lap szerint az erről szóló törvénymódosító javaslatot már kidolgozta a belügyi és az igazságügyi tárca. A kb. 100-120 ezer közmunkásnak járó juttatás 9 milliárd forintba kerülne az államnak.

Hivatalosan azzal indokolnák a lépést, hogy a közmunkások álláskeresését támogatnák, illetve hogy ezzel akarják kompenzálni azt a különbséget, ami a munkaerőpiacon most érvényes minimálbérhez, illetve garantált bérminimumhoz képest fennáll.

A lap szerint a pénzt kérni kell majd, a kérelmet augusztus 31-ig kellene benyújtani a járási hivatalhoz, és valószínű, hogy – a korábban szintén választások előtt osztogatott bónuszok miatt is – az őszi önkormányzati választások előtt fizetnék ki a közmunkásokat. Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke úgy véli, ezzel a szavazatokat szeretnék megszerezni.

Illusztráció: botost/444.hu

A közmunkaprogram indulása óta figyelmeztetnek kutatók, hogy nem vezet jóra, ha a polgármesterek egyedül dönthetnek arról, kit alkalmaznak közfoglalkoztatásban, mert ez olyan túlhatalmat jelent, amivel könnyen visszaélhetnek, és egy friss kutatás szerint meg is teszik: politikai klientúra építésre használják a közmunka ígéretét, vagy épp az elvételével való fenyegetést. (via HVG)