HVG: A kormány közel egy havi plusz bért adna a közmunkásoknak, vélhetően az önkormányzati választás előtt

A hvg.hu úgy tudja, hogy a kormány egyszeri extra juttatást adna az idén legalább 90 napot közmunkásként dolgozóknak, akik egységesen megkapnák az egy havi bér 90 százalékát (bruttó 73 377 forint).

A lap szerint az erről szóló törvénymódosító javaslatot már kidolgozta a belügyi és az igazságügyi tárca. A kb. 100-120 ezer közmunkásnak járó juttatás 9 milliárd forintba kerülne az államnak.

Hivatalosan azzal indokolnák a lépést, hogy a közmunkások álláskeresését támogatnák, illetve hogy ezzel akarják kompenzálni azt a különbséget, ami a munkaerőpiacon most érvényes minimálbérhez, illetve garantált bérminimumhoz képest fennáll.

A lap szerint a pénzt kérni kell majd, a kérelmet augusztus 31-ig kellene benyújtani a járási hivatalhoz, és valószínű, hogy – a korábban szintén választások előtt osztogatott bónuszok miatt is – az őszi önkormányzati választások előtt fizetnék ki a közmunkásokat. Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke úgy véli, ezzel a szavazatokat szeretnék megszerezni.

Illusztráció: botost/444.hu

A közmunkaprogram indulása óta figyelmeztetnek kutatók, hogy nem vezet jóra, ha a polgármesterek egyedül dönthetnek arról, kit alkalmaznak közfoglalkoztatásban, mert ez olyan túlhatalmat jelent, amivel könnyen visszaélhetnek, és egy friss kutatás szerint meg is teszik: politikai klientúra építésre használják a közmunka ígéretét, vagy épp az elvételével való fenyegetést. (via HVG)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.