Nem adták ki Nikola Gruevszkit

Több 444 videó?
Szeretném

A Fővárosi Törvényszéken tárgyalták Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő ügyét.

A bíró úgy döntött, a kiadatás feltételei a nemzetközi elfogatóparancs és a macedónok kiadatási kérelem vonatkozásában nem állnak fenn, így Gruevszki őrizete megszűnt, a bíróság elrendelte szabadlábra helyezését

írja a hvg.hu. Greuvszki a menekültstátusza miatt úszta meg a kiadatást: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal április 5-én hozott végleges döntést Gruevszki menedékjogáról, innentől kezdve nem lehet kiadni, mert az érvényes menekültstátusz akadálya a kiadatásnak a vonatkozó nemzetközi egyezmények alapján.

A tárgyaláson ott volt Gruevszki – akit a 11. kerületi kapitányság állított elő –, napszemüvegben és baseballsapkában volt végig, és nem járult hozzá, hogy róla képfelvétel készüljön. A lap szerint a férfi a csuklóját az öltönyével takarja, azon a tárgyalás elején egy bőr szíjat lehetett látni, mellette civilruhás rendőrök ültek. Gurevszki nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

A védelem kérte, hogy zárt tárgyalás legyen, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, és ezt az ügyész sem ellenezte, így a sajtót kiküldték.

Orbán a Parlamentben fogadja Gruevszkit 2015. november 20-án.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Anadolu Agency

A hazájában korrupcióért elítélt politikust a magyar hatóságok látványosan segítik, a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyengeti az útját. A szökésben lévő volt miniszterelnök egyik nap a 444 szerkesztősége mellett bukkant fel. (HVG)