Több hét kihagyás után újra kapható az újszülötteknek kulcsfontosságú K-vitamin

Egészségügy
2019 június 27., 20:48
comments 128

Múlt pénteken számolt be róla az RTL Klub, hogy hiánycikk lett a K-vitamin Magyarországon. A Konakion hiánya főként az újszülöttellátásban okozhat komoly gondot, a csecsemőknek az ajánlás szerint ugyanis 6 hónapos korukig kell rendszeresen kapniuk ilyet a vérzékenység megelőzése érdekében. Ha ez elmarad, annak súlyos következményei lehetnek.

A Gyógyszerészeti Intézet közölte, hogy külföldről rendeltek többezres ampullaadagot, ami a jövő héttől ígéretük szerint elérhető lesz.

Ez meg is történt, a mai Híradó beszámol róla, hogy újra elérhető a K-vitamin a gyógyszertárakban, de a vészmegoldáshoz TB-támogatást még nem sikerült szervezni, ezért az eddigi ár sokszorosát kell fizetni egy adagért. A példaként bemutatott gyógyszertárban 364 forint helyett 2980-at.

Gulyás Gergely miniszterelnöki miniszter a kormányinfón azt mondta: „Ha a csecsemők egészsége szempontjából kulcsfontosságú gyógyszer ára a tízszeresére nő, akkor ott van állami feladat, ezzel egyetértek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.