Története során először adta ki a legmagasabb fokozatú riasztást a francia meteorológiai szolgálat

időjárás
2019 június 27., 18:39
comments 215

Először adott ki vörös riasztást a francia meteorológiai szolgálat csütörtökön a közelgő hőhullám miatt. Dél-Franciaországban akár 45 Celsius-fokos hőmérséklet is várható pénteken. 

Az ilyen hőség mindenki számára veszélyes, akár halált is okozhat, ha valaki a szabadban, a napon végez intenzív fizikai tevékenységet - figyelmeztettek a francia hatóságok. 

Trocadero szökőkútjai
photo_camera Trocadero szökőkútjai Fotó: Elko Hirsch/Hans Lucas

A riasztás Marseille, Avignon, Montpellier és Nimes városra és a négy környező megyére vonatkozik. Ezeken a területeken az iskolai sporttevékenységet szüneteltetik és a gyerekek igazoltan hiányozhatnak az iskolából. Csütörtökön a dél-franciaországi Grospierres faluban 42 Celsius-fokot mértek, amely júniusi rekordnak számít. 

A maradék 92 megyéből 76-ban és Korzikán a közepes szintű, narancs riasztás van érvényben. A hatóságok a hőség idejére betiltották az élő állatok szállítását. Párizsban és számos más városban nem közlekedhetnek a kevésbé korszerű autók, mert a hőhullám a légszennyezettséget is súlyosbítja. A francia hatóságok intézkedési terveket dolgoztak ki a szélsőségesen forró időjárás esetére azt követően, hogy 2003-ban az országban 15 ezer (Európa-szerte pedig 70 ezer) ember halálát okozta egy hőhullám - írja az MTI.

Montpellier
photo_camera Montpellier Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

Kedden írtunk róla, hogy példa nélküli, korai forróság fogja végigszántani a kontinenst a héten. Kutatók szerint ezek a hőhullámok következnek a kílmakutatók által felvázolt modellekből, és arra lehet készülni, hogy a szűk közeljövőben csak egyre gyakoribbá válnak majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.