Újabb hibát találtak a Boeing hirhedt 737 Max-ében, ami rövid idő alatt 346 ember halálát okozta

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Financial Times információja szerint az amerikai légiközlekedési hatóság, az FAA tesztpilótái újabb hibát találtak a Boeing legújabb, egy szoftverhiba miatt a forgalomba helyezése után rövid idő alatt két tömegszerencsétlenséget is okozó gépítpusánál. A 737 Max-ek repülési engedélyét emiatt a világon mindenütt visszavonták.

Az FAA arra utasította a repülőgyártót, hogy az újabb forgalomba helyezésről határozó hivatalos tesztrepülések előtt orvosolja a hibát. Aminek az a lényege, hogy a szimulátoros próbák tanúsága szerint bizonyos helyzetekben túlterhelődik a fedélzeti számítógép, a pilóták ezért nehezen tudják visszanyerni a kézi irányítást az automatika felett.

Az eredeti, szerencsétlenségeket okozó hiba is kicsit hasonló jellegű volt. A gép átesését megakadályozni hivatott, úgynevezett MCAS-rendszer ugyanis rosszul működött, a pilóták emiatt ráadásul igen nehezen tudták visszanyerni az irányítást a gépük felett. A probléma lényege nagyjából az volt, hogy ha az automatika úgy érzékelte, hogy a gép túlzottan meredek szögben emelkedik - azt kockáztatva ezzel, hogy annyira lelassul, hogy hirtelen zuhanni kezd, amit szaknyelven átesésnek neveznek - akkor belevatkozott az irányításba és “erővel” lefelé irányította a gép orrát. Csakhogy mindezt egyetlen érzékelő adataira alapozva tette, ami ha megsérült, a szoftver az egyébként normálisan haladó gép orrát a föld felé kényszerítette.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.