Újabb hibát találtak a Boeing hirhedt 737 Max-ében, ami rövid idő alatt 346 ember halálát okozta

A Financial Times információja szerint az amerikai légiközlekedési hatóság, az FAA tesztpilótái újabb hibát találtak a Boeing legújabb, egy szoftverhiba miatt a forgalomba helyezése után rövid idő alatt két tömegszerencsétlenséget is okozó gépítpusánál. A 737 Max-ek repülési engedélyét emiatt a világon mindenütt visszavonták.

Az FAA arra utasította a repülőgyártót, hogy az újabb forgalomba helyezésről határozó hivatalos tesztrepülések előtt orvosolja a hibát. Aminek az a lényege, hogy a szimulátoros próbák tanúsága szerint bizonyos helyzetekben túlterhelődik a fedélzeti számítógép, a pilóták ezért nehezen tudják visszanyerni a kézi irányítást az automatika felett.

Az eredeti, szerencsétlenségeket okozó hiba is kicsit hasonló jellegű volt. A gép átesését megakadályozni hivatott, úgynevezett MCAS-rendszer ugyanis rosszul működött, a pilóták emiatt ráadásul igen nehezen tudták visszanyerni az irányítást a gépük felett. A probléma lényege nagyjából az volt, hogy ha az automatika úgy érzékelte, hogy a gép túlzottan meredek szögben emelkedik - azt kockáztatva ezzel, hogy annyira lelassul, hogy hirtelen zuhanni kezd, amit szaknyelven átesésnek neveznek - akkor belevatkozott az irányításba és “erővel” lefelé irányította a gép orrát. Csakhogy mindezt egyetlen érzékelő adataira alapozva tette, ami ha megsérült, a szoftver az egyébként normálisan haladó gép orrát a föld felé kényszerítette.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.