Erdogan megsértése miatt küldenének börtönbe egy török ellenzéki vezetőt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Fotó: TURKISH PRESIDENCY / CEM OKSUZ /Anadolu Agency

Recep Tayyip Erdogan török elnök megsértése miatt kezdődött per az isztambuli igazságügyi palotában a fő ellenzéki csoport, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) Isztambul tartományi elnöke, Canan Kaftancioglu ellen - írta a Sözcü török kemalista napilap internetes oldalán.

A politikust ezen felül még „a Török Köztársaság nyilvános megvetésével”, „köztisztviselő megsértésével”, „gyűlöletkeltéssel és ellenségeskedésre szítással”, valamint „terrorpropagandával” vádolják.

Az ügyészség 4 év 10 hónaptól 17 évig terjedő börtönbüntetést kért Kaftancioglura.

Canan KaftanciogluFotó: BULENT KILIC/AFP

A vád alapja: a politikus a közösségi média-bejegyzései, köztük 2013-asok, például amiket az akkori, Gezi parki kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban írt.

Kaftancioglu ügyvédei szerint a feltüntetett bizonyítékok között olyan „hamis bejegyzések” is szerepelnek, amelyeket számítógéppel generáltak.

A tárgyalás előtt százak gyűltek össze a bíróság épülete előtt, köztük Fazil Say világhírű török zongoraművész, valamint számos CHP-képviselő és civil aktivista. A CHP elnökhelyettese, Eren Erdem helyszíni sajtótájékoztatóján azt mondta: az ilyen koncepciós, politikai perek rengetik meg Törökország igazságba vetett bizalmát. 

„Veszíteni fognak, akik az ellenzék elfojtására fegyverként akarják használni az igazságszolgáltatást” - mondta. A török kormánypártnak üzenve azt kérdezte: bosszút álltok azért, hogy a CHP jelöltje nyerte a vasárnapi isztambuli főpolgármester-választást, amiben Kaftancioglunak is nagy szerepe volt?

A pénteki tárgyalás mindössze egy órán át tartott, az ülést július 18-ra elnapolták.
Kaftancioglu a tárgyalás után azt mondta, „egyeseket zavar, hogy Isztambulban fellobbant a remény lángja”. A vádirat a március 31-ei, érvénytelenített isztambuli főpolgármester-választást követően készült el, amelyet a CHP jelöltje egyszer már megnyert. 

Fotó: BULENT KILIC/AFP

A vasárnap megismételt szavazáson a CHP színeiben induló Ekrem Imamoglut nagy arányú fölénnyel választották főpolgármesterré. Az Erdogan vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el a legnépesebb város vezetését.

Erdogan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig közel kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő a 2016. július 15-ei puccskísérlet után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. Önmagában a török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.