Húsz évnyi tárgyalás után megállapodtak az Európai Unió legnagyobb értékű szabadkereskedelmi szerződéséről

külföld
2019 június 28., 17:46

Péntek este megállapodás született az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai között tervezett szabadkereskedelmi szerződésről. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a húsz éve kezdődött egyeztetés során 39 tárgyalási fordulót tartottak mire sikerült tető alá hozni a történelmi megegyezést. Az Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay alkotta csoporttal kötött egyezmény az EU történetének legnagyobb értékű kereskedelmi megállapodása. Jean-Claude Juncker szerint "ambiciózus, kiegyensúlyozott és átfogó" megegyezés

a környezetvédelmi szempontok maximális betartását is tartalmazza,

amellett, hogy védi az érzékeny szektorokat. Jair Bolsonaro brazil elnök történelmi fontosságúnak nevezte az egyezményt, és közölte, eltörlik a vámokat például a narancslé, a kávé és bizonyos gyümölcsök terén. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.