Kétszer annyi gyermeket adnak örökbe külföldre, mint öt évvel korábban

ÉLET
2019 június 28., 18:39

Tavaly 256 magyar gyermeket fogadtak örökbe külföldi nevelőszülők, kétszer annyit mint öt évvel korábban, számolt be a Magyar Hang a KSH legfrissebb adatsorára hivatkozva.

2018-ban összesen ezer gyermek talált családra, negyedük másik országban.

A lap szerint jellemzően olyan gyermek kerülnek külföldre, akik "beragadtak" a magyarországi rendszerbe: romák, illetve "idősebbek," 10 év körüliek, vagy sérült, speciális nevelésű kiskorúak. 

"Ha egy országból sok gyereket adnak örökbe, az az ország szégyene,"

mondta a örökbefogadással foglalkozó legrégebbi szervezet, a Mózeskosár Egyesület alapítója a lapnak. Székely Zsuzsanna szerint a társadalmi-szociális berendezkedés kritikája, ha nagyszámú örökbeadás van, és a magas szám arra utal, hogy komoly gondok vannak a szociális hálóval. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.