„Merkel oszakai képei olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges”, mondta a helyettes kormányszóvivő

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Angela Merkel német kancellár egészséges 

- mondta a szövetségi kormány helyettes szóvivője pénteken Berlinben. Martina Fietz tájékoztatóján a kormányfő egészségi állapotáról szóló újságírói kérdésre elmondta: „a G20-csoport oszakai találkozójáról érkező képek olyan kancellárt mutatnak, aki teljességgel aktív és egészséges”. Hozzátette: Angela Merkel „végzi a munkáját és megtartja valamennyi tervezett programját”.

A helyettes kormányszóvivőt azért kérdezték Merkel állapotáról, mert csütörtökön egy hivatalos rendezvényen - a kormány új igazságügyi miniszterének államfői kinevezési ceremóniáján - a kancellárra rátört a reszketés. A roham tíz nap alatt másodszor fordult elő Angela Merkelnél a nyilvánosság előtt. 

Pénteken több országos lap kommentárt közölt az esetről. A Die Welt kiemelte, hogy a vezető politikusok egészségi állapota „nem csupán magánügy”. 

Ez különösen a világpolitikai folyamatokat alakító politikusokra érvényes. „Egészségi állapotuk megegyezik kormányuk cselekvőképességének és országuk stabilitásának állapotával. Egyszerűen lemondani és visszavonulni pedig a politikában nem lehet, mert a nem megfelelő pillanatban előkerülő utódlási kérdések azonnal hatalmi kérdésekké válnak, és politikai instabilitásba torkollhatnak” - írta a Die Welt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap az Amikor Merkel reszket, a keselyűk köröznek című kommentárjában kiemelte: az egész világ odafigyel, ha Merkel reszketni kezd, hiszen ekkor „nem egy akármilyen személy, hanem a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja reszket, és neki nemcsak a német tartományokban van szava”.

Hozzátették: Angela Merkel ugyan megteheti, hogy nem veszi figyelembe a károgást, de ha még egyszer „lesz ok az aggodalomra, személyesen kell megválaszolnia azt az egy demokráciában legitim kérdést, hogy milyen a kormányfő egészségi állapota”. (MTI)