Putyin szerint a liberalizmus elavulttá vált

2019 június 28., péntek 4:46
293

Az orosz államfő az oszakai G20-találkozóra indulása előtt adott interjút a Financial Timesnak, ebben beszélt arról, hogy a liberalizmus szerinte mára elavulttá vált, és az ideológia, amely meghatározta a nyugati demokráciákat évtizedeken át, túlélte a célját. 

A BBC összefoglalója szerint Vlagymir Putyin üdvözölte a populizmus erősödését Európában és az Egyesült Államokban, mivel szerinte az olyan elképzelések, mint a multikulturalizmus, többé nem fenntarthatóak. 

Fotó: Sergey Guneev/Sputnik

Putyin szerint a liberálisok egyszerűen nem diktálhatnak többé semmit senkinek, és hozzátette azt is, hogy a liberalizmus egyszerűen nem fér össze az emberek többségének érdekeivel. Kitért arra is, hogy Angela Merkel milyen sok menekültet engedett be Németországba, majd arról beszélt, hogy szerinte a liberális elképzelés feltételezi, hogy semmit nem lehet tenni: a migránsok ölhetnek, rabolhatnak és erőszakolhatnak, és mentességet élvezhetnek ezekért, csak azért mert a migránsok jogait védeni kell. 

Az orosz elnök dicsérte amerikai kollégáját, Donald Trumpot is, akit egy tehetséges embernek nevezett, aki tudja, hogyan kapcsolódjon a szavazóihoz. Ugyanakkor szerinte az amerikai unilaterális doktrina részben okolható a kínai-amerikai kereskedelmi háborúért, illetve az Iránnal szembeni feszültségekért. 

Putyin szavaira már reagált az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, aki elmondta, hogy aki szerint a liberalizmus elavult, az azt is állítja, hogy a szabadság avult el, a jogállamiság avult el és az emberi jogok avultak el. 

„Amit én igazán elavult találok, az a tekintélyuralmi rendszer, a személyi kultusz, az oligarchák uralma, még akkor is, ha ezek időnként hatékonynak is tűnhetnek”, tette hozzá Tusk. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt