Putyin szerint a liberalizmus elavulttá vált

külföld
2019 június 28., 04:46
comments 290

Az orosz államfő az oszakai G20-találkozóra indulása előtt adott interjút a Financial Timesnak, ebben beszélt arról, hogy a liberalizmus szerinte mára elavulttá vált, és az ideológia, amely meghatározta a nyugati demokráciákat évtizedeken át, túlélte a célját. 

A BBC összefoglalója szerint Vlagymir Putyin üdvözölte a populizmus erősödését Európában és az Egyesült Államokban, mivel szerinte az olyan elképzelések, mint a multikulturalizmus, többé nem fenntarthatóak. 

photo_camera Fotó: Sergey Guneev/Sputnik

Putyin szerint a liberálisok egyszerűen nem diktálhatnak többé semmit senkinek, és hozzátette azt is, hogy a liberalizmus egyszerűen nem fér össze az emberek többségének érdekeivel. Kitért arra is, hogy Angela Merkel milyen sok menekültet engedett be Németországba, majd arról beszélt, hogy szerinte a liberális elképzelés feltételezi, hogy semmit nem lehet tenni: a migránsok ölhetnek, rabolhatnak és erőszakolhatnak, és mentességet élvezhetnek ezekért, csak azért mert a migránsok jogait védeni kell. 

Az orosz elnök dicsérte amerikai kollégáját, Donald Trumpot is, akit egy tehetséges embernek nevezett, aki tudja, hogyan kapcsolódjon a szavazóihoz. Ugyanakkor szerinte az amerikai unilaterális doktrina részben okolható a kínai-amerikai kereskedelmi háborúért, illetve az Iránnal szembeni feszültségekért. 

Putyin szavaira már reagált az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, aki elmondta, hogy aki szerint a liberalizmus elavult, az azt is állítja, hogy a szabadság avult el, a jogállamiság avult el és az emberi jogok avultak el. 

„Amit én igazán elavult találok, az a tekintélyuralmi rendszer, a személyi kultusz, az oligarchák uralma, még akkor is, ha ezek időnként hatékonynak is tűnhetnek”, tette hozzá Tusk. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.