A 31 éves „fehér német”, akit hősként ünnepel a halál torkából kimentett menekült

"Nem volt étel, csak valamennyi kuszkusz. Sokan lebetegedtek, nem volt könnyű... De a nő, a kapitány mindannyiunkba bátorságot öntött. Sosem adta fel, bátor volt, és minket is bátorított. Mindannyian attól tartottunk, visszamegyünk Líbiába, ahonnan elmenekültünk, de ő azt mondta »Ne aggódjatok emiatt, nem fogunk visszamenni... Ha Isten is úgy akarja!« Bravó, nagyon jó ember”

- ezekkel a szavakkal jellemezte az Euronewsnak a 24 éves Khaled Diop a Sea Watch-3 német kapitányát, Carola Racketét, akit pénteken vettek őrizetbe az olasz hatóságok, amiért engedély nélkül kikötött Lampedusa szigetén a hajó fedélzetén 53 afrikai menekülttel.

A német Sea Watch, menekülteket mentő szervezetnek dolgozó Rackete egy tutajon hánykolódó menekültcsoportot vett fel a Földközi-tengeren Líbia partjainál június 12-én. Azóta megpróbált mindent, hogy az 53 menekülttel legálisan kiköthessen valahol, ám az engedélyt nem kapta meg sem az olaszoktól, sem a franciáktól, így - mivel fogytán volt az élelmiszere - végül úgy döntött, kiköt.

Az 53 menekültből azóta 13 esetében jelezte valamelyik európai ország, hogy befogadja őket, a többi negyven embert ideiglenesen helyezték el.

Diop már másodszor próbált meg megszökni abból a líbiai menekülttáborból, ahol kétnaponta kaptak egyszer enni, az ívóvíz koszos volt, egy helyiségben pedig 300 menekültet zsúfoltak össze.

A szenegáli Diop 2017-ben indult el Európába, ám amikor átkelt a Nigeren, emberrablók fogságába esett, akik rabszolgának adták el a líbiai Bani Walid városába a helyi maffiának. Elektromos botokkal kínozták őket, és igyekeztek valami pénzt kicsikarni a menekültekből. Diopnak végül 2018-ban sikerült Tripoliba jutnia, ahol a már említett menekülttáborba került. Innen próbált meg kétszer megszökni, másodszorra vette észre a tutajt a Sea Watch-3.

Racketét eleinte illegális bevándorlás segítésével vádolták meg, amiért 10 évet kaphat. Legújabban viszont azzal hozakodott elő az idegenellenes Matteo Salvini belügyminiszter, hogy Rackete hajójával veszélyeztett egy rendőr hajót, azaz nem életeket akart megmenteni, hanem „másokét veszélyeztetni”, fogalmazott Salvini. Ha az olasz hatóságok ezt be tudják bizonyítani, az újabb 10 év börtönt jelenthet.

A belügyminiszter úgy jellemezte Racekét, hogy egy "gazdag, fehér, német nő". A BBC kicsit utánajárt a 31 éves kapitánynak, akiről kiderült, hogy az Egyesült Királyságban tanult környezeti tudományokat és van hajós vizsgája. 

Korábban a Greenpeace aktivistája volt. A közösségi médiában egyáltalán nem nyomta magát, de a Sea Watch-3 helyzetéről posztolt videókat, többek között itt jelentette be előre, hogy végül úgy döntött, behajózik a lampedusai kikötőbe. A "baloldal hőse lett", jellemzi a BBC.

A Sea Watch szervezet vezetője, Johannes Bayer közölte, büszke a kapitányra, aki helyesen járt el.

Nem így Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki az M1-en elmondta, nem ez volt az első alkalom, hogy az olasz hatóságok tiltása ellenére, "politikai provokációs céllal" újabb és újabb migránscsoportokat visznek az olasz partokhoz, amivel el akarják érni, hogy a lezárt tengeri szakasz újra megnyíljon. (Euronews/MTI/BBC)