Keddre újabb tüntetést szerveztek az MTA mellett

Július 2-án szavaz a Parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, ezért az akadémikusok, dolgozók, kutatók és az MTA sorsáért aggódók tüntetést szerveznek a Széchenyi térre, 16 órára.

Az MTA és annak kutatóhálózatának refomterveit a kormány mindenféle egyeztetés nélkül, a saját elképzelései szerint dolgozta ki, és várhatóan az egész folyamat végére jövő héten tesz pontot.

A kutatóhálózatot az Eötvös Loránd Kutató Hálózat alá szervezné be a magyar kormány, amelynek irányítását 7:6 arányban a kormány által delegált tagok végeznék, az MTA csupán 6 főt delegálhatna. Ez pedig azt jelenti, hogy a tudományos kutatásokba a kormánynak nagyobb beleszólása lesz, mint maguknak a kutatóknak.

Mint az Akadémiai Dolgozók Fóruma az eseményről szóló leírásban fogalmaz: 

„A Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus.

Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!”

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.