Keddre újabb tüntetést szerveztek az MTA mellett

Tbg
POLITIKA
2019 június 29., 21:40

Július 2-án szavaz a Parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, ezért az akadémikusok, dolgozók, kutatók és az MTA sorsáért aggódók tüntetést szerveznek a Széchenyi térre, 16 órára.

Az MTA és annak kutatóhálózatának refomterveit a kormány mindenféle egyeztetés nélkül, a saját elképzelései szerint dolgozta ki, és várhatóan az egész folyamat végére jövő héten tesz pontot.

A kutatóhálózatot az Eötvös Loránd Kutató Hálózat alá szervezné be a magyar kormány, amelynek irányítását 7:6 arányban a kormány által delegált tagok végeznék, az MTA csupán 6 főt delegálhatna. Ez pedig azt jelenti, hogy a tudományos kutatásokba a kormánynak nagyobb beleszólása lesz, mint maguknak a kutatóknak.

Mint az Akadémiai Dolgozók Fóruma az eseményről szóló leírásban fogalmaz: 

„A Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus.

Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.