Keddre újabb tüntetést szerveztek az MTA mellett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Július 2-án szavaz a Parlament a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, ezért az akadémikusok, dolgozók, kutatók és az MTA sorsáért aggódók tüntetést szerveznek a Széchenyi térre, 16 órára.

Az MTA és annak kutatóhálózatának refomterveit a kormány mindenféle egyeztetés nélkül, a saját elképzelései szerint dolgozta ki, és várhatóan az egész folyamat végére jövő héten tesz pontot.

A kutatóhálózatot az Eötvös Loránd Kutató Hálózat alá szervezné be a magyar kormány, amelynek irányítását 7:6 arányban a kormány által delegált tagok végeznék, az MTA csupán 6 főt delegálhatna. Ez pedig azt jelenti, hogy a tudományos kutatásokba a kormánynak nagyobb beleszólása lesz, mint maguknak a kutatóknak.

Mint az Akadémiai Dolgozók Fóruma az eseményről szóló leírásban fogalmaz: 

„A Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítása bűn a tudomány ellen, bűn a nemzet ellen, és bűn a magyar kultúra ellen.

A mögöttünk hagyott hónapokban azonban azt is megtapasztaltuk, hogy mekkora erőt és tartást tud adni a szolidaritás, az egymásért való közös kiállás. Erősebbek vagyunk, ha összefog matematikus és nyelvész, jogász és biológus.

Ezért nem hagyhatjuk, hogy itt és így legyen vége!”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.