A POSZT igazgatója a privát Facebook-bejegyzéseik miatt, rágalmazásért perel két színikritikust

POSZT-felirat a pécsi Széchenyi téren 2018. június 7-én.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás, a Revizor portál színikritikusai ellen, mert a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZT gyanús szerződéseiről szóló cikket – írta meg az Átlátszó.

A Pécsi Stop tavaly októberben arról írt, hogy a POSZT-ot szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló POSZF 2 év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nkft-nek, aminek az ügyvezetője és egyik tulajdonosa Szűcs Gábor, a POSZT fesztiváligazgatója, a POSZF ügyvezetője, és Magyar Attila is tulajdonos az Aktorban.

Az erről szóló cikket Csáki és Jászay megosztotta a, csak az ismerőseik által látható, privát Facebook-oldalán:

Forrás: Átlátszó/Facebook

A két kritikus áprilisban idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a bejegyzéseik miatt. Magyar a feljelentésben azt írta, Csáki közzétett egy őt ábrázoló fotót és egy őt és a POSZF-ot becsmérlő állítást, miszerint sikkasztással vádolja a POSZF tanácsadó testületének tagjait, Jászay meg Csáki posztja alá azt kommentelte, hogy bűntény történt, a POSZF vezetőinek bukniuk kell, és csalással, lopással vádolta őket.

Magyar szerint Csáki és Jászay megsértette a becsületét, társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet és az emberi méltóságát, méghozzá 2-4 ezer ember előtt (mindkettőjüknek több mint 2 ezer ismerőse van). Az ügyben csütörtökön lett volna fejlemény, de ekkor a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttette az eljárást Budapestre.

Egyébként közben kiderült, hogy a pécsi önkormányzat Páva Zsolt fideszes polgármester által elrendelt vizsgálata komoly problémákat talált a POSZF működésében, egy jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, a POSZF gazdálkodása nem átlátható, az Aktor pedig 2017-ben jogtalanul fogadott el tao-pénzeket.

Eközben a POSZT két válogatója, Gulyás Gábor és Zalán Tibor egy véleménycikket igazíttatott helyre(Átlátszó, Dunszt)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.