A POSZT igazgatója a privát Facebook-bejegyzéseik miatt, rágalmazásért perel két színikritikust

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
POSZT-felirat a pécsi Széchenyi téren 2018. június 7-én.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás, a Revizor portál színikritikusai ellen, mert a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZT gyanús szerződéseiről szóló cikket – írta meg az Átlátszó.

A Pécsi Stop tavaly októberben arról írt, hogy a POSZT-ot szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló POSZF 2 év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nkft-nek, aminek az ügyvezetője és egyik tulajdonosa Szűcs Gábor, a POSZT fesztiváligazgatója, a POSZF ügyvezetője, és Magyar Attila is tulajdonos az Aktorban.

Az erről szóló cikket Csáki és Jászay megosztotta a, csak az ismerőseik által látható, privát Facebook-oldalán:

Forrás: Átlátszó/Facebook

A két kritikus áprilisban idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a bejegyzéseik miatt. Magyar a feljelentésben azt írta, Csáki közzétett egy őt ábrázoló fotót és egy őt és a POSZF-ot becsmérlő állítást, miszerint sikkasztással vádolja a POSZF tanácsadó testületének tagjait, Jászay meg Csáki posztja alá azt kommentelte, hogy bűntény történt, a POSZF vezetőinek bukniuk kell, és csalással, lopással vádolta őket.

Magyar szerint Csáki és Jászay megsértette a becsületét, társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet és az emberi méltóságát, méghozzá 2-4 ezer ember előtt (mindkettőjüknek több mint 2 ezer ismerőse van). Az ügyben csütörtökön lett volna fejlemény, de ekkor a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttette az eljárást Budapestre.

Egyébként közben kiderült, hogy a pécsi önkormányzat Páva Zsolt fideszes polgármester által elrendelt vizsgálata komoly problémákat talált a POSZF működésében, egy jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, a POSZF gazdálkodása nem átlátható, az Aktor pedig 2017-ben jogtalanul fogadott el tao-pénzeket.

Eközben a POSZT két válogatója, Gulyás Gábor és Zalán Tibor egy véleménycikket igazíttatott helyre(Átlátszó, Dunszt)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.