A POSZT igazgatója a privát Facebook-bejegyzéseik miatt, rágalmazásért perel két színikritikust

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
POSZT-felirat a pécsi Széchenyi téren 2018. június 7-én.Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Magyar Attila, a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője magánvádas büntetőeljárást indított Csáki Judit és Jászay Tamás, a Revizor portál színikritikusai ellen, mert a privát Facebook-oldalukon megosztották a POSZT gyanús szerződéseiről szóló cikket – írta meg az Átlátszó.

A Pécsi Stop tavaly októberben arról írt, hogy a POSZT-ot szervező, a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló POSZF 2 év alatt 118 millió forintot fizetett az Aktor Produkció Közhasznú Nkft-nek, aminek az ügyvezetője és egyik tulajdonosa Szűcs Gábor, a POSZT fesztiváligazgatója, a POSZF ügyvezetője, és Magyar Attila is tulajdonos az Aktorban.

Az erről szóló cikket Csáki és Jászay megosztotta a, csak az ismerőseik által látható, privát Facebook-oldalán:

Forrás: Átlátszó/Facebook

A két kritikus áprilisban idézést kapott a Pécsi Járásbíróságtól, mert Magyar Attila, a POSZF ügyvezetője feljelentette őket rágalmazásért a bejegyzéseik miatt. Magyar a feljelentésben azt írta, Csáki közzétett egy őt ábrázoló fotót és egy őt és a POSZF-ot becsmérlő állítást, miszerint sikkasztással vádolja a POSZF tanácsadó testületének tagjait, Jászay meg Csáki posztja alá azt kommentelte, hogy bűntény történt, a POSZF vezetőinek bukniuk kell, és csalással, lopással vádolta őket.

Magyar szerint Csáki és Jászay megsértette a becsületét, társadalmi megbecsülését, a róla kialakult kedvező értékítéletet és az emberi méltóságát, méghozzá 2-4 ezer ember előtt (mindkettőjüknek több mint 2 ezer ismerőse van). Az ügyben csütörtökön lett volna fejlemény, de ekkor a Pécsi Járásbíróság illetékesség hiányában áttette az eljárást Budapestre.

Egyébként közben kiderült, hogy a pécsi önkormányzat Páva Zsolt fideszes polgármester által elrendelt vizsgálata komoly problémákat talált a POSZF működésében, egy jelentés szerint a POSZF és az Aktor közötti szerződések teljesítésigazolásai ellenőrizhetetlenek, a POSZF gazdálkodása nem átlátható, az Aktor pedig 2017-ben jogtalanul fogadott el tao-pénzeket.

Eközben a POSZT két válogatója, Gulyás Gábor és Zalán Tibor egy véleménycikket igazíttatott helyre(Átlátszó, Dunszt)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.