Az EU szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Vietnammal

Hanoiban vasárnap aláírták az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be Brüsszelben.

Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.

Az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden hagyta jóvá a dokumentum aláírását. Az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos és Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere volt ott a ceremónián.

Cecilia Malmstrom, Stefan Radu Oprea és Tran Tuan Anh vietnami ipari miniszter aláírja az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi egyezményt.Fotó: Tien Tuan/AFP

Az Európai Bizottság közleménye szerint a szerződés nagyon előnyös az EU-s és vietnami cégek, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke azt mondta, Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amivel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

A hatályba lépéshez a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia a vietnami törvényhozásnak és az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. Ez a várakozások szerint a következő hónapokban történhet meg. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikációja külön eljárásban történik majd. (MTI)