Az EU szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Vietnammal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hanoiban vasárnap aláírták az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be Brüsszelben.

Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.

Az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden hagyta jóvá a dokumentum aláírását. Az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos és Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere volt ott a ceremónián.

Cecilia Malmstrom, Stefan Radu Oprea és Tran Tuan Anh vietnami ipari miniszter aláírja az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi egyezményt.Fotó: Tien Tuan/AFP

Az Európai Bizottság közleménye szerint a szerződés nagyon előnyös az EU-s és vietnami cégek, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke azt mondta, Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amivel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

A hatályba lépéshez a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia a vietnami törvényhozásnak és az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. Ez a várakozások szerint a következő hónapokban történhet meg. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikációja külön eljárásban történik majd. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.