Az EU szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Vietnammal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Hanoiban vasárnap aláírták az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be Brüsszelben.

Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. A felek egy beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak.

Az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács kedden hagyta jóvá a dokumentum aláírását. Az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos és Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere volt ott a ceremónián.

Cecilia Malmstrom, Stefan Radu Oprea és Tran Tuan Anh vietnami ipari miniszter aláírja az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi egyezményt.Fotó: Tien Tuan/AFP

Az Európai Bizottság közleménye szerint a szerződés nagyon előnyös az EU-s és vietnami cégek, fogyasztók és munkavállalók számára, miközben maximálisan tiszteletben tartja a munkajogi és környezetvédelmi előírásokat.

Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke azt mondta, Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amivel az EU hasonló megállapodást köt, és ez megnyithatja az utat a két régió közötti még szorosabb együttműködés előtt.

A hatályba lépéshez a szabadkereskedelmi szerződést még hivatalosan is jóvá kell hagynia a vietnami törvényhozásnak és az EU két társjogalkotó intézményének, az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányok tanácsának. Ez a várakozások szerint a következő hónapokban történhet meg. A beruházásvédelmi megállapodás ratifikációja külön eljárásban történik majd. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.