Könnygázzal oszlatták fel a Pride-ot Isztambulban

2019 június 30., vasárnap 19:22
153
Isztanbul utcáin az LMBTQ-közösség Fotó: BULENT KILIC/AFP

Néhány száz ember gyűlt össze Isztambul belvárosában, a Taksim tér és İstiklal sugárút környékén a Pride-felvonuláson. 

A szexuális szabadságért tüntető kisebb tömeg szivárványszínű zászlókkal és kántálással fejezte ki véleményét, de ezt nem tehették sokáig, mivel Isztambulban a kormányhivatal 2014 óta nem engedélyezi a felvonulást. Akkor közel 100 ezer ember vonult utcára. 

Most csak rövid ideig voltak türelmesek a nagy számban, rendőrkutyákkal és könnygázzal felvonuló hatóságok, és hamar véget vetettek a spontán rendezvénynek. 

A Pride-szervezőknek a rendőrök annyit engedélyeztek csak, hogy a média jelenlévő képviselői előtt rövid nyilakozatot tegyenek, azt követően megkezdték az egybegyűltek szétkergetését. Könnygázt is bevetettek. 

A helyi LMBTQ-csoport közleményében azt jelezte, hogy folytatják tevékenységüket, hogy török jog elismerje a szexuális identitás és önkifejezés szabadságát. 

Törökországban a homoszexualitás jogilag nem számít bűncselekménynek, de a kormány minden adminisztrációs eszközzel üldözi a homoszexuálisokat és a transzneműeket. 

Az új, immár kétszeresen megválasztott főpolgármester Ekrem Imamoglu azt nyilatkozta pénteken, hogy mindenkinek joga kell legyen demonstrálni a város utcáin, ha azzal nem zavarja a lakókat, és azt ígérte, hogy az ügyben konzultálni fog majd az illetékes hatóságokkal. (Time via AP)