Az OBH Finnországot hozta példának, hogy milyen jól elvan a jogállam bírói önigazgatás nélkül, kis probléma, hogy Finnországban pont most vezetik be a bírói önigazgatást

A kormány különbíróságos terveinek visszavonása után a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatalnál talán úgy érezték, lelket kell önteni a kabinetbe.

Az birosag.hu-n megjelent

„A jogállamiságot fókuszba helyező Finnország - ahol a bírósági rendszert az Igazságügyi miniszter irányítja és nincs országos szinten bírói, illetve igazságszolgáltatási tanács”

hír arról szól, hogy Finnországban végső soron az igazságügyi minisztérium irányítja az igazságszolgáltatást, és nincs bírói önkormányzati testület, a rendszer pedig így is prímán működik. A dolognak azért van jelentősége, mert itthon a 2018-ban megszavaztatott, majd az EP választás után visszavont különbírósági rendszer ehhez hasonlóan, az igazságügyi miniszter irányítás alatt működött volna, az OBH-nek pedig hosszan elhúzódó konfliktusa van a magyar bírói önigazgatás legfontosabb testületével, az Országos Bírói Tanáccsal. (A magyar igazságszolgáltatás helyzetét bemutató júniusi videónkat itt lehet megnézni.) Bezzeg Finnországban ilyen nem történhetne, mert ott a minisztérium irányít és nincs is önigazgatási testület, a jogállam mégis virágzik.

A hírt talán némileg árnyalja Vadász Viktornak, a Fővárosi Törvényszék bírájának és az Országos Bírói Tanács tagjának angol nyelvű Twitter bejegyzése, amiben arról ír, hogy Finnországban éppen most váltanak modellt az igazságszolgáltatásban, és pont 2020 január 1-től hozzák létre a bíró tanácshoz hasonló önigazgatási testületet. 

Talán ez mégiscsak valami európai trend. De azért szép próbálkozás volt OBH

- írja a Twittteren a magyar bíró.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.