Az OBH Finnországot hozta példának, hogy milyen jól elvan a jogállam bírói önigazgatás nélkül, kis probléma, hogy Finnországban pont most vezetik be a bírói önigazgatást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kormány különbíróságos terveinek visszavonása után a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatalnál talán úgy érezték, lelket kell önteni a kabinetbe.

Az birosag.hu-n megjelent

„A jogállamiságot fókuszba helyező Finnország - ahol a bírósági rendszert az Igazságügyi miniszter irányítja és nincs országos szinten bírói, illetve igazságszolgáltatási tanács”

hír arról szól, hogy Finnországban végső soron az igazságügyi minisztérium irányítja az igazságszolgáltatást, és nincs bírói önkormányzati testület, a rendszer pedig így is prímán működik. A dolognak azért van jelentősége, mert itthon a 2018-ban megszavaztatott, majd az EP választás után visszavont különbírósági rendszer ehhez hasonlóan, az igazságügyi miniszter irányítás alatt működött volna, az OBH-nek pedig hosszan elhúzódó konfliktusa van a magyar bírói önigazgatás legfontosabb testületével, az Országos Bírói Tanáccsal. (A magyar igazságszolgáltatás helyzetét bemutató júniusi videónkat itt lehet megnézni.) Bezzeg Finnországban ilyen nem történhetne, mert ott a minisztérium irányít és nincs is önigazgatási testület, a jogállam mégis virágzik.

A hírt talán némileg árnyalja Vadász Viktornak, a Fővárosi Törvényszék bírájának és az Országos Bírói Tanács tagjának angol nyelvű Twitter bejegyzése, amiben arról ír, hogy Finnországban éppen most váltanak modellt az igazságszolgáltatásban, és pont 2020 január 1-től hozzák létre a bíró tanácshoz hasonló önigazgatási testületet. 

Talán ez mégiscsak valami európai trend. De azért szép próbálkozás volt OBH

- írja a Twittteren a magyar bíró.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.