Az OBH Finnországot hozta példának, hogy milyen jól elvan a jogállam bírói önigazgatás nélkül, kis probléma, hogy Finnországban pont most vezetik be a bírói önigazgatást

A kormány különbíróságos terveinek visszavonása után a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatalnál talán úgy érezték, lelket kell önteni a kabinetbe.

Az birosag.hu-n megjelent

„A jogállamiságot fókuszba helyező Finnország - ahol a bírósági rendszert az Igazságügyi miniszter irányítja és nincs országos szinten bírói, illetve igazságszolgáltatási tanács”

hír arról szól, hogy Finnországban végső soron az igazságügyi minisztérium irányítja az igazságszolgáltatást, és nincs bírói önkormányzati testület, a rendszer pedig így is prímán működik. A dolognak azért van jelentősége, mert itthon a 2018-ban megszavaztatott, majd az EP választás után visszavont különbírósági rendszer ehhez hasonlóan, az igazságügyi miniszter irányítás alatt működött volna, az OBH-nek pedig hosszan elhúzódó konfliktusa van a magyar bírói önigazgatás legfontosabb testületével, az Országos Bírói Tanáccsal. (A magyar igazságszolgáltatás helyzetét bemutató júniusi videónkat itt lehet megnézni.) Bezzeg Finnországban ilyen nem történhetne, mert ott a minisztérium irányít és nincs is önigazgatási testület, a jogállam mégis virágzik.

A hírt talán némileg árnyalja Vadász Viktornak, a Fővárosi Törvényszék bírájának és az Országos Bírói Tanács tagjának angol nyelvű Twitter bejegyzése, amiben arról ír, hogy Finnországban éppen most váltanak modellt az igazságszolgáltatásban, és pont 2020 január 1-től hozzák létre a bíró tanácshoz hasonló önigazgatási testületet. 

Talán ez mégiscsak valami európai trend. De azért szép próbálkozás volt OBH

- írja a Twittteren a magyar bíró.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.