Az OBH Finnországot hozta példának, hogy milyen jól elvan a jogállam bírói önigazgatás nélkül, kis probléma, hogy Finnországban pont most vezetik be a bírói önigazgatást

jog
2019 július 01., 15:21
comments 57

A kormány különbíróságos terveinek visszavonása után a magyar igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatalnál talán úgy érezték, lelket kell önteni a kabinetbe.

Az birosag.hu-n megjelent

„A jogállamiságot fókuszba helyező Finnország - ahol a bírósági rendszert az Igazságügyi miniszter irányítja és nincs országos szinten bírói, illetve igazságszolgáltatási tanács”

hír arról szól, hogy Finnországban végső soron az igazságügyi minisztérium irányítja az igazságszolgáltatást, és nincs bírói önkormányzati testület, a rendszer pedig így is prímán működik. A dolognak azért van jelentősége, mert itthon a 2018-ban megszavaztatott, majd az EP választás után visszavont különbírósági rendszer ehhez hasonlóan, az igazságügyi miniszter irányítás alatt működött volna, az OBH-nek pedig hosszan elhúzódó konfliktusa van a magyar bírói önigazgatás legfontosabb testületével, az Országos Bírói Tanáccsal. (A magyar igazságszolgáltatás helyzetét bemutató júniusi videónkat itt lehet megnézni.) Bezzeg Finnországban ilyen nem történhetne, mert ott a minisztérium irányít és nincs is önigazgatási testület, a jogállam mégis virágzik.

A hírt talán némileg árnyalja Vadász Viktornak, a Fővárosi Törvényszék bírájának és az Országos Bírói Tanács tagjának angol nyelvű Twitter bejegyzése, amiben arról ír, hogy Finnországban éppen most váltanak modellt az igazságszolgáltatásban, és pont 2020 január 1-től hozzák létre a bíró tanácshoz hasonló önigazgatási testületet. 

link Forrás

Talán ez mégiscsak valami európai trend. De azért szép próbálkozás volt OBH

- írja a Twittteren a magyar bíró.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.