Demeter Márta megkérdezte Matolcsyt, miért buknak be sorra a NER-nek kedves pénzintézetek

2019 július 1., hétfő 17:03
179

Az LMP parlamenti képviselője az Országgyűlésben megkérdezte a jegybankelnököt: „Hogy lehet az, hogy azok a pénzügyi társaságok, amiknek erős kormányzati kötődésük van, rendre csődbe mennek, miközben a pénzügyi felügyeleti rendszer meglehetősen gyenge? Miért buknak sorra a NER-nek kedves bankok?” Mint elmondta, itt a Széchenyi Bankra, a Quaestorra és az NHB Bankra gondolt.

Azt is megkérdezte, miért parkoltathatnak NER-közeli pénzintézetekben közpénzeket, állami szervek hogyan tarthatnak pénzt ilyen bankoknál, és hogy Matolcsy javasolja-e, hogy közpénzzel ne lehessen tőzsdézni.

Matolcsy azt mondta, nem buknak sorra a bankok, hiszen az NHB 2018 végén dőlt be, az előző bank pedig a DRB bankcsoport négy kisbankja volt 2014-ben, előtte pedig a Széchenyi Bank engedélyét kellett visszavonni. Ezek mind kisbankok, mondta Matolcsy, hozzátéve, hogy egyébként is értelmezhetetlen felügyeleti szempontból „a NER című kifejezés”, hiszen az MNB minden esetben csak a pénzügyi fogyasztók biztonságát tartja szem előtt, ezért egyenlő mércével mér.

Demeter erre azt mondta, Matolcsy megkerülte a válaszadást, sorra buknak a bankok, és az adófizetők állják a veszteségeket. Újra megkérdezte, miért buknak sorra a NER-nek kedves bankok.

Matolcsy erre megismételte: nem buknak sorra a bankok, nem értelmezhető „egy NER-szerű kifejezés”. Az MNB-nek nem feladata az állami pénzek, a közpénzek kezelésének a felügyelete, ezért nem is tesz ilyen javaslatot.

Hetekkel azelőtt, hogy a Matolcsy György vezette MNB a pénzintézet likviditási problémái miatt korlátozásokat rendelt volna el az NHB Banknál, legalább 17 Matolcsy Ádámhoz (a jegybankelnök fiához) és köréhez köthető cég vette ki a pénzét onnan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt