Egész éjszakán át tartó tárgyalások után sincs döntés az EU következő vezetéséről

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Vasárnap délutántól hétfő délelőttig rengeteg egyeztetés és négyszemközti tárgyalás után sem sikerült megállapodnia arról a tagállamok kormányfőinek, hogy kik vezessék a következő ciklusban az EU csúcsintézményeit.

Donald Tusk hétfő délelőttFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A Politico beszámolója szerint hétfő dél után kevéssel a tárgyalásokat menedzselő Donald Tusk tanácselnök szóvivője bejelentette, hogy kedd délelőtt 11-kor folytatják. 

Vasárnap kora délután a Reuters még arról írt, hogy az oszakai G20-találkozón megállapodás született a franciák és a németek között, és Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke, míg a néppárti és német Manfred Weber a parlamentet vezethette volna. Ezt a tervet azonban heves ellenállás fogadta a Néppárton belül is (tiltakozott Orbán Viktor is), és vasárnap estére már látszott, hogy nem fog könnyedén átmenni.

A legutóbb tárgyalt csomag már úgy nézett ki a Politico szerint, hogy Timmermans lenne a Bizottság élén, Kristalina Georgieva a Tanács élén, míg az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Margrethe Vestager vagy Charles Michel lehetne. A Parlamentet pedig a ciklus egyik felében Weber, a másikban Guy Verhofstadt vezetné. (Politico, BBC)