Egész éjszakán át tartó tárgyalások után sincs döntés az EU következő vezetéséről

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Vasárnap délutántól hétfő délelőttig rengeteg egyeztetés és négyszemközti tárgyalás után sem sikerült megállapodnia arról a tagállamok kormányfőinek, hogy kik vezessék a következő ciklusban az EU csúcsintézményeit.

Donald Tusk hétfő délelőttFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A Politico beszámolója szerint hétfő dél után kevéssel a tárgyalásokat menedzselő Donald Tusk tanácselnök szóvivője bejelentette, hogy kedd délelőtt 11-kor folytatják. 

Vasárnap kora délután a Reuters még arról írt, hogy az oszakai G20-találkozón megállapodás született a franciák és a németek között, és Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke, míg a néppárti és német Manfred Weber a parlamentet vezethette volna. Ezt a tervet azonban heves ellenállás fogadta a Néppárton belül is (tiltakozott Orbán Viktor is), és vasárnap estére már látszott, hogy nem fog könnyedén átmenni.

A legutóbb tárgyalt csomag már úgy nézett ki a Politico szerint, hogy Timmermans lenne a Bizottság élén, Kristalina Georgieva a Tanács élén, míg az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Margrethe Vestager vagy Charles Michel lehetne. A Parlamentet pedig a ciklus egyik felében Weber, a másikban Guy Verhofstadt vezetné. (Politico, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.