Egész éjszakán át tartó tárgyalások után sincs döntés az EU következő vezetéséről

Vasárnap délutántól hétfő délelőttig rengeteg egyeztetés és négyszemközti tárgyalás után sem sikerült megállapodnia arról a tagállamok kormányfőinek, hogy kik vezessék a következő ciklusban az EU csúcsintézményeit.

Donald Tusk hétfő délelőttFotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

A Politico beszámolója szerint hétfő dél után kevéssel a tárgyalásokat menedzselő Donald Tusk tanácselnök szóvivője bejelentette, hogy kedd délelőtt 11-kor folytatják. 

Vasárnap kora délután a Reuters még arról írt, hogy az oszakai G20-találkozón megállapodás született a franciák és a németek között, és Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke, míg a néppárti és német Manfred Weber a parlamentet vezethette volna. Ezt a tervet azonban heves ellenállás fogadta a Néppárton belül is (tiltakozott Orbán Viktor is), és vasárnap estére már látszott, hogy nem fog könnyedén átmenni.

A legutóbb tárgyalt csomag már úgy nézett ki a Politico szerint, hogy Timmermans lenne a Bizottság élén, Kristalina Georgieva a Tanács élén, míg az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Margrethe Vestager vagy Charles Michel lehetne. A Parlamentet pedig a ciklus egyik felében Weber, a másikban Guy Verhofstadt vezetné. (Politico, BBC)