Elindult a Műanyagmentes Július

környezetvédelem
2019 július 01., 06:47
comments 289

Hétfőn elindult a világszerte évről évre egyre népszerűbb kezdeményezés idei fordulója, mely során a cél, hogy egy hónapon keresztül próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. 

Az évente megtermelt 300 millió tonna műanyagnak egyes becslések szerint mintegy fele ilyen egyszer használatos műanyag, melyet hiába dobunk ki nagyon gyorsan a használat után, még évszázadokig fogja szennyezni a bolygót. 

Ez a hónap így a kezdeményezői szerint elsősorban arról szól, hogy kezdjünk el odafigyelni: vigyünk magunkkal szatyrot a bevásárláshoz, ne használjunk egyszer használatos evőeszközöket; ha nem muszáj, ne kérjünk kupakot az elviteles kávéhoz, ne kérjünk szívószálat az italunkhoz; amiből csak lehetséges, vásároljunk kimérve, saját tárolót hordva magunkkal; hordjunk magunkkal kulacsot a palackos italok helyett és így tovább. 

A legtöbb esetben az fog kiderülni, hogy semmiféle kellemetlenség nem ért minket az odafigyelésünk után, viszont mégis eggyel kevesebb műanyagszemetet termeltünk meg.

Ebben a beharangozó videóban akadnak még példák bőven:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.