A kínai határőrök titokban megfigyelő appokat telepítettek a turisták telefonjaira

A kínai határőrök titokban megfigyelő alkalmazásokat telepítettek az országba látogatók telefonjaira Hszincsiang tartományban, amikkel aztán személyes információkhoz juthattak, írja a Guardian

A kínai kormányzat ebben a tartományban különösen szigorú megfigyelő intézkedéseket vezetett be a muszlim ujgurok elnyomására: arcfelismerő kamerákat telepítettek az utcákra és a mecsetekbe, a lakosságnak pedig olyan szoftvert kell telepítenie, ami átvizsgálja az adataikat. 

A Guardian, a Süddeutsche Zeitung és a New York Times kutatása szerint a megfigyelő alkalmazást azoknak a telefonjára telepítették, akik Kirgizisztán felől próbáltak belépni a tartományba. A titokban telepített alkalmazással aztán e-maileket, szövegeket, kapcsolatokat vizsgáltak át. A turisták szerint a rendőrök nem tájékoztatták őket a programokról.

A lap szerint sok esetben az alkalmazást törölték, mielőtt visszaadták volna a telefonjukat a turistáknak, de néhány esetben a készüléken maradt. Azt nem tudni, hogy a letöltött információk végül hol kötöttek ki.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.