A kínai határőrök titokban megfigyelő appokat telepítettek a turisták telefonjaira

2019 július 2., kedd 21:12
119

A kínai határőrök titokban megfigyelő alkalmazásokat telepítettek az országba látogatók telefonjaira Hszincsiang tartományban, amikkel aztán személyes információkhoz juthattak, írja a Guardian.

A kínai kormányzat ebben a tartományban különösen szigorú megfigyelő intézkedéseket vezetett be a muszlim ujgurok elnyomására: arcfelismerő kamerákat telepítettek az utcákra és a mecsetekbe, a lakosságnak pedig olyan szoftvert kell telepítenie, ami átvizsgálja az adataikat.

A Guardian, a Süddeutsche Zeitung és a New York Times kutatása szerint a megfigyelő alkalmazást azoknak a telefonjára telepítették, akik Kirgizisztán felől próbáltak belépni a tartományba. A titokban telepített alkalmazással aztán e-maileket, szövegeket, kapcsolatokat vizsgáltak át. A turisták szerint a rendőrök nem tájékoztatták őket a programokról.

A lap szerint sok esetben az alkalmazást törölték, mielőtt visszaadták volna a telefonjukat a turistáknak, de néhány esetben a készüléken maradt. Azt nem tudni, hogy a letöltött információk végül hol kötöttek ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt