Lehet népszavazást tartani a vagyonnyilatkozatok valóságtesztjéről

POLITIKA
2019 július 02., 21:31
comments 111

Hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt a népszavazási kezdeményezést, aminek 

a célja, hogy rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal. A kérdést Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerület önkormányzati képviselő nyújtotta be, és úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

Mivel a kérdés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 9:2 arányban hitelesítette a kezdeményezést. A kérdés hitelesítésének megtagadása ellen szavazott Szalay Tamás, a testület választott tagja és Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja.

A kérdés nem először szerepelt az NVB előtt: 2017-ben egy magánszemély már benyújtotta, de az NVB akkor nem hitelesítette a kérdést, részben arra hivatkozva, hogy nem felel meg az egyértelműség követelményének, így például nem egyértelmű, milyen fajtájú hatósági nyilvántartásokkal kellene összevetni a vagyonnyilatkozatokat. Az NVB arra is hivatkozott akkor, hogy a kérdés olyan széles társadalmi körre írná elő az ellenőrzést, amely a választópolgárok számára a kérdés megfogalmazásából nem egyértelmű. A Kúria azonban megváltoztatta az NVB határozatát és hitelesítette a kérdést. Megkezdődött az aláírásgyűjtés is, a kezdeményező azonban a rendelkezésére álló időben összesen csak 18 aláírást gyűjtött össze. 

Kassai Dániel a hitelesítetten kívül még három kérdést nyújtott be, de ezek egyikét sem hitelesítette az NVB, volt, amelyet azért, mert az alaptörvény módosítását igényelte volna, volt olyan kérdés, amely nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozott, és volt, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi kérdést érintett a kezdeményezés, amelyről viszont nem lehet népszavazást tartani. 

  • Az egyik kérdés a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatának nyilvánosságára vonatkozott,
  • egy másik pedig arra, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzést Magyarország miniszterelnöke esetében is el kelljen végezni. 
  • Kassai népszavazási kezdeményezést nyújtott be azért is, hogy ne épüljön atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.