A Kutyapárt beállt Baranyi Krisztina mögé, mindenki mindenki ellen Ferencvárosban

Budapest
2019 július 03., 13:04
comments 888

Szerdán a Kutyapárt bejelentette, hogy Baranyi Krisztina független képviselőt támogatja a ferencvárosi polgármesteri választáson. 

Azt írják: „Mi a részünkről Ferencvárosban Baranyi Krisztát támogatjuk a kerületi polgármester választáson. Gondolom mindenkinek megvan, hogy az ellenzék egy évig hajtogatta, hogy mindenhol megtalálják az esélyes helyi - lehetőleg független - jelöltet, aztán, biztos, mert ilyen frankó dolog a politika, mégis inkább úgy döntöttek, hogy Budapesten felosztják egymás közt a polgármesteri helyeket a DK, a Momentum meg az MSZP. (A Párbeszéd nevű párt létezését nem ismerjük el.) Látványosan nem törődve azzal, hogy ki lenne az esélyes a győzelemre. Így pártembereket indítanak, sok esetben olyanokat, akiknek semmi közük az adott kerülethez vagy éppen a fél ország tudja róluk, hogy bűnözők.

Baranyi Kriszta, aki függetlenként indul, egyrészt elég sokat tett a kerületért, ő robbantotta ki az egész parkolási botrányt, ő intézte el, hogy elszállítsák az Illatos útról a mérgező cuccokat és sorolhatnám, valamint a helyi felmérésben is utcahosszal megverte a többieket. És nekünk fontos az is, hogy vele már dolgoztunk együtt. Sikerült pl. vécépapírt csempésznünk közösen egy kórházba még egy éve:

De nyilván ő nem lehet jó azoknak a pártoknak, akik igencsak érintettek a helyi parkolási maffiában. Ez persze külön szimpatikus benne.”

A Kutyapárt lépése azt jelenti, hogy tovább fokozódik a ferencvárosi ellenzéki acsarkodás. Ugyanis a helyi MSZP, a Momentum és DK nem Baranyi Krisztina, hanem egy másik független képviselő, Jancsó Andrea mögé sorakoztak fel. 

A konfliktus egyik legfontosabb kiváltója a kerületből indult, majd az egész városra kiterjedt parkolási botrány és az ehhez fűződő ellenzéki viszony. A kerületi szocialisták az elmúlt kilenc évben többször is segítettek a Fidesznek megakadályozni a parkolási szerződések felbontását. Ezt korábban Csárdi Antal és Baranyi Krisztina is kezdeményezte, ugyanis a kerületi parkolás bizonyíthatóan ezer sebből vérzik. Hogy csak pár példát említsünk:

  • A parkolást eleve olyan vállalkozókra bízták, akiket korábban már elítéltek parkolási csalásért vagy éppen Budapest történetének legnagyobb parkolási csalása ügyében ülnek a vádlottak padján.
  • A pazarló megállapodások nyomán a bevételek éveken át szinte teljesen elszivárogtak a közös kasszából.
  • Az órák sorszám nélküli kamujegyeket köptek ki magukból.
  • A parkolás ellenőrzést végző cég feketén működött.
  • A kerületben VIP parkolási listát vezettek kiváltságosoknak.
  • Az elszámolást ellenőrző távfelügyeletet kikapcsolták.
  • Videófelvétel bizonyítja, hogy a pénzszámoló helyiségből rendszeresen sikkasztották az autósok által bedobált pénzeket. Még hosszan lehetne sorolni az elképesztő ügyeket.

Baranyi Krisztina ezekre hivatkozva próbálta elérni, hogy a kerületből dobják ki a gyanús parkolási magáncégeket, de a szocialisták a Fidesszel közösen ezt rendre leszavazták (DK szintén). Más ügyekben is látható volt, hogy egyetértés van az MSZP és a Fidesz között. Jellemző példa, amikor mindkét párt azon a véleményen volt, hogy érdemes volna bezárni a Budapest Parkot, és a helyén parkolót kialakítani.

A Fidesz frakcióvezetője születésnapja alkalmából köszönti Pál Tibort.
photo_camera Pál Tibort a ferencvárosi szocialisták frakcióvezetőjét születésnapja alkalmából szegfűs kosárral köszönti a helyi Fidesz frakcióvezetője Gyurákovics Andrea.

Baranyi Krisztina és az MSZP között az évek során kibékíthetetlen ellentét alakult ki. A dolgot bonyolítja, hogy a másik ellenzéki jelölt, a volt LMP-s Jancsó Andrea az elmúlt években egyszer sem szólalt fel parkolás-ügyben, de ami még különösebb, hogy 2015-ben, amikor ismét napirendre került a kérdés, szintén nem szavazta meg a parkolási szerződések felbontását. Ez azért meglepő, mert elődje és párttársa, a szintén LMP-s Csárdi Antal, akivel dolgoztak is együtt kerületi ügyeken, négy éven át küzdött a szerződések felbontásáért, és bebizonyította, hogy a parkolási szerződések születésüktől fogva, már a közbeszerzéskor nagyon neccesek voltak. Azzal, hogy Jancsó tartózkodott, tehát jogilag nemmel szavazott a megállapodás felbontására, Csárdi parkolással kapcsolatos kritikáit is megkérdőjelezte. 

Korábban Jancsót megkérdeztük, hogy miért állt ki a kerületi parkolás mellett, amire ő azt válaszolta, hogy Ferencvárosnak sokba került volna, ha egyoldalúan szerződést bontanak, tehát a felelős ellenzéki döntés a tartózkodás volt. Viszont ezzel az indoklással gond van. Már a szavazás előtt egy évvel módosították (2014. január 14. - 2.7 pont) a megállapodást, és abban az állt, hogy a kerület egyoldalúan, különösebb költség nélkül felbonthatja az egyébként is sok szempontból támadható szerződést. Ez a jegyzőkönyv szerint a vitában el is hangzott. Ennek ellenére Jancsóék finoman szólva gyanúsan konstruktív ellenzéki magatartást tanúsítottak.

Tehát a törésvonal az ellenzéken belül most ott húzódik, hogy ki támadta és ki támogatta vagy asszisztált a kerületi parkolási panamában.

Ezt az is alátámasztja, hogy információink szerint a kerületi parkolással aktívan foglalkozó két másik politikus, Csárdi Antal és Gegesy Ferenc, volt kerületi polgármester is beálltak Baranyi mögé. Az tehát érthető, hogy Jancsó Andrea és a helyi szocialisták miért nem támogatják Baranyi Krisztinát, de mi van a Momentummal? Ők nincsenek benne a testületben, nem érintettek a helyi botrányokban. Ráadásul zászlójukra tűzték a parkolási maffia elleni küzdelmet. Fekete-Győr András az atv-ben úgy nyilatkozott, hogy Baranyi a kerületben látható antikorrupciós munkát végzett, viszont a politikai pártok közül szinte senki nem áll mögötte, mert a vele való közös munka nehézkes. „Harcias, de öntörvényű politikusként van ott számon tartva. Jancsó Andrea mögött van egy koalíció, és ez számít.”

Információink szerint a Momentum meglehetősen aktív helyi szervezete azok után, hogy a párt az EP-választás eredménye alapján a legerősebb ellenzéki párt lett a IX. kerületben (22,83%), mindent megtesz, hogy Ferencváros láthatóan momentumos kerület legyen. Ezt pedig Baranyival, aki túl önálló és korábban már jelezte, hogy szeretne független maradni, nem megvalósítható. Fekete-Győr az Egyenes beszédben azt is elmondta, hogy még nem zárták le a kérdést. Lehetnek még fordulatok. 

photo_camera A Závecz Research ferencvárosi felmérése.

Karácsony Gergely sincs könnyű helyzetben. Egyfelől Baranyi Krisztinát korábban felkérte, hogy vegyen részt a parkolási tényfeltáró csapatban, aminek az volna a feladata, hogy Zuglóban és egész Budapesten a végére járjon az egyre dagadó parkolási botránynak. Másfelől a szövetségesei a szocialisták, akik számos kerületben érintettek az ügyben, és kizártak minden lehetséges együttműködést Baranyival. Karácsony a konfliktus feloldására a Závecz Research-csel készíttetett közvélemény-kutatást a kerületben, aminek az lett az eredménye, hogy Baranyi jóval ismertebb és népszerűbb jelölt vetélytársánál.

Tehát Ferencvárosban az ellenzéki oldalon továbbra is patthelyzet van, aminek Bácskai János fideszes polgármester lehet az igazi nyertese.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.