Áll a bál az USA-ban, mert Trump szónokolni fog a nemzeti ünnepen

külföld
2019 július 03., 09:06
comments 115
(Balról jobbra) Melania és Donald Trump Emanuel és Brigitte Macronnal egy légi bemutatón.
photo_camera (Balról jobbra) Melania és Donald Trump Emanuel és Brigitte Macronnal egy légi bemutatón. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Magyar fejjel, ahol sokak szerint még az is a világ legtermészetesebb dolga, hogy egy zenei fesztiválon időről időre az ország regnáló miniszterelnökének feje jelenik meg a kivetítőkön, szinte felfoghatatlan dolog zajlik az Egyesült Államokban: azon áll a bál, hogy Donald Trump, az ország elnöke fel kíván szólalni az ország nemzeti ünnepén. Trump tervei szerint július 4-én az amúgy elsöprő többséggel demokrata párti főváros, Washington D.C. központjában, a Jefferson Emlékműnél szónokolna, miközben a városban régi vágya szerint katonai parádét is tartanának, vagy legalábbis az elnök parancsára valahogy megpróbálnak odavinni pár állammal odábbról egy-két tankot - közelebb nincs, az amerikai hadsereg legközelebbi tankja Észak-Karolinában állomásozik.

Hogy ez miért okozhat egyáltalán felháborodást?

A katonai parádé azért, mert az amerikai hadsereg úgy tartja, hogy az ilyesféle erőfitogtatás a diktátorok bulija. Az Egyesült Államoknak, amely egymaga többet költ a hadseregére, mint a költési rangsorban utána következő hét állam, szerintük nincs szüksége ilyen magamutogatásra. Mindenki tudja, hogy az övék a világ legerősebb hadserege.

Másrészt az Egyesült Államok elnökei hagyományosan nem szoktak szerepelni a nemzeti ünnepen. A függetlenség napját ugyanis politikától független ünnepnek tartják, amit nem sajátíthat ki magának egyik politikai oldal sem. És bár az elnök nyilván minden amerikai elnöke, végső soron mégiscsak egy politikai párt első számú képviselője.

Stephen Collinson, a CNN elemzője szerint persze ez a botrány korántsincs Trump ellenére. Egyrészt újabb szereplési lehetőség neki. Másrészt az ügyben főleg a demokraták és a sajtó hőzöng, akiket eleve szeret ellenségének beállítani. Híveit valószínűleg nem érdeklik a pártsemleges hagyományok, sőt, akár még az elnök hazafiságának bizonyítékát is láthatják ebben. Vagyis szerinte Trump ügyes csapdát állított, amikor eltervezte, hogy semmibe véve a hagyományokat saját politikai céljaira fordítja a nemzeti ünnepet is.

És persze végül, ha elég visszafogott formában is, de a katonai parádéját is megkapja, amire azóta vágyik, hogy Macron mellett részt vehetett a franciák hagyományos díszszemléjén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.