David Sassoli az Európai Parlament új elnöke

Az olasz David Sassolit választották meg szerdán az Európai Parlament elnökének 345 szavazattal, ezzel a szocialista frakcióhoz került az EP irányítása. Ő most a következő két és fél évben lesz a parlament elnöke, az 5 éves EP ciklus második felében pedig az Európai Néppárt adja majd a következő elnököt. Sassoli Olaszországban televíziós újságíróként dolgozott mielőtt 2009-ben politikai pályára lépett. Az olasz politikus megválasztása a Politico szerint viszonylag váratlan, sokáig a bolgár szocialista Sergei Stanishevet emlegették esélyesként, mert úgy tűnt, hogy a kelet-európai országoknak is akarnak adni legalább egy relatív fontos pozíciót, miután a jelenlegi tervek szerint az unió más fontos posztjaira, német, francia, belga és spanyol politikusok kerülnek majd.

Sassoli, aki nem kampányolt nyíltan a pozícióért, korábban az EP alelnökeként dolgozott. A politikus a mérsékelt baloldali olasz Demokrata Párt képivselőjeként került az Európai Parlamentbe, így a baloldali S&D tömb tagja.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.