"Nem is az én pénzem" - védekezett az elrabolt FSZB-tábornok, akinek a kertjéből ötmillió dollárt ástak ki elrablói

külföld
2019 július 03., 08:25
comments 60

Még az elég magas orosz sztenderdhez képest is elképesztő történetről számolt be a Meduza. A főszereplője Alekszandr Pasztyuskov, a KGB-utód FSZB nyugalmazott vezérőrnagya. Az orosz központi nyomozóhivatal, a Nyomozó Bizottság nyomozati anyagai szerint a dagesztáni Magomed Gadzsijev és Rosztovban született társa, Roman Galusko, miután úgy értesültek, hogy a nyugalmazott főtiszt nagyobb vagyont rejtett el, 2018 májusában elrabolták Pasztyuskovot, majd addig kínozták elektromos sokkolóval, mígnem elárulta a pénz rejtekhelyét.

A két bűnöző ezután Mladenovóba hajtott, ahol Pasztyuskov nejével és kertészével egy elitnegyedben élt. A nyomozók szerint Galusko és Gadzsijev feltúrták Pasztyusko kertjét, amiben hét műanyag dobozban ötmillió dollár (~1,4 milliárd forint) értékben találtak különböző valutákat.

Az emberrablók ezután szabadon engedték túszukat, aki kórházba került. A Nyomozó Bizottság addigra már emberölés gyanújával vizsgálta Pasztyusko eltűnését. De hamarosan Pasztyusko is gyanússá vált, különös tekintettel arra, hogy papíron közel sem lehetett annyi pénze, mint amennyit az emberrablók zsákmányoltak. Pasztyusko és neje együtt sem kerestek még csak félmillió dollárt se abban a tíz évben, amíg a tábornok az FSZB-nél szolgált.

És mert Pasztyusko egykori főnöke ellen korrupció és vesztegetés gyanújával már eljárás folyt - ebben Pasztyusko tanúként szerepelt -, a katonai ügyészek indítványára a bíróság elkobozta az ekkor még kórházban lábadozó Pasztyuskov villáját.

Pasztyuskov megtámadta az ítéletet, és egészen zseniális védekezést talált ki. Azt állította, hogy neki fogalma se volt a pénzről - aminek a fellelhetőségi helyét a nyomozók szerint ő maga árulta el az emberrablóknak. Pasztyuskov szerint az emberrablók valójában nem is az ő, hanem szomszédja, a 2016-ban korrupciós botrányok miatt feloszlatott Különleges Építkezések Szövetségi Ügynöksége nevű állami hivatal igazgatóhelyettesének telkén találták a pénzt. Alekszandr Zagorulkót, a szomszédot amúgy idén márciusban ítélték nyolc év börtönre sikkasztás miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.