Rétvári: Nincs szégyenkeznivalója Magyarországnak az oktatási rendszer eredményei miatt, noha bizonyos körök politikai indíttatásból lépten-nyomon ennek az ellenkezőjét állítják

Nincs még egy olyan ádáz ellensége a megállás nélkül javuló színvonalú közszolgáltatásoknak Magyarországon, mint a Bizonyos Körök, ahonnan folyamatosan támadni próbálják a kormány eredményeit. Most Rétvéri Bence, az EMMI államtitkára az oktatás ügyében tette helyre a zavarkeltőket a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Ezek szerint:

  • Vannak, akik következetesen ragaszkodnak a nemzeti kishitűség programjához;
  • a múltban és a jelenben egyaránt sok minden van, amire büszkék lehetünk. Ilyen az oktatási rendszerünk is;
  • 2010 óta minden elemében sokat fejlődött az oktatás, ezt mutatják az azóta elért eredmények;
  • nálunk a tanári kar kevésbé elöregedett, mint mondjuk Németországban.

Ezeken kívül is van még egy izgalmas gondolat a beszélgetésben. Ez arról szól, hogy nagyon jó eredményeket érnek el a Cambridge-i Egyetemre felvételiző magyar diákok, és Rétvári szerint 

„önmagában ez a tény bizonyíték arra, hogy akik a magyar oktatási rendszer teljesítményét lebecsülik, ezt elsősorban politikai indíttatásból teszik.”

Nem is csak arról van szó, hogy kevés ékesebb bizonyítéka lehet a magyar oktatási rendszer korszakos sikerének, mint hogy egyre több diák próbál a magyar helyett külföldi egyetemekre kijutni.

Ez az állítás a legjobb esetben is csak annyit mond el a magyar oktatási rendszerről, hogy létezik néhány elitiskola, miközben a rendszerváltás óta az az egyik legsúlyosabb probléma, hogy a rendszer szegregál a tehetősek és a szegényebbek között, hogy néhány csúcsiskolában tényleg fantasztikus eredményeket érnek el (mindenféle extra ráfordítással, különórával, iskolán kívüli, a szülők által fizetett magán-előkészítővel), miközben az összes többi intézményben nagyon gyenge, és egyre rosszabb az oktatás színvonala.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.