A 2010 óta tartó korszak legerősebb köztéri szobra lett a Balaton Soundon felállított Gonosz Avicii-emlékmű

2019 július 4., csütörtök 8:13
105

Ami majdnem tíz éve nem sikerül Budapest közterein, az összejött egy balatoni strandon: a Balaton Sound területén vizuálisan nagy erejű, jelentésrétegekben gazdag, minden szempontból igen hatásos köztéri emlékművet avattak, ami egészen meglepő aspektusból emlékezik Aviciire, a 2018-ban, 28 éves korában öngyilkossá lett világsztár DJ-producerre. 

A nagyerejű fotót a Sound-szüzességét most elveszítő  VJ p3ty4 készítette,. gratulálunk!

Aviciit a nagyközönség korábban fiatal, jóképű, kedves, szomorú szemű fiatalembernek ismerte, aki a jelek szerint nem bírta feldolgozni a globális szupersztárság mentális és fizikai terheit. A Soundon felállított emlékmű nem akart beállni a közhelyes megemlékezések sorába, ugyanis kifejezetten ijesztő, merev, rosszindulatú arckifejezéssel a semmibe meredő Aviciit mutat be nekünk. 

A műre pillantva két motívum ragadja meg elsőként a nézőt: a főszereplő üres, rémisztő szobortekintete, illetve a szorosan a fejére tapadó sapkából és szélesen elterülő homokköpenyből álló ruházata.

A szemek megformálása egyértelműen görög-reneszánsz hatásokról árulkodik és nyilvánvaló utalás a Michelangelo-féle Dávid-szobor szemformálására:

azzal a látványos különbséggel, hogy Aviciinek nincsen szembogara. Ez világos popkulturális utalás a fekete szemű gyerekekre, a modern amerikai horrorlegendárium üres tekintetű, embergyerekeket formázó, autóstoppos démonjaira

illetve a legendás amerikai fantasy-horror sorozatra, a Supernaturalre.

A „szűk sapka kiterülő köpönyegszerűséggel”-kombó egészen más korra, stílusra és műfajra utal: ez az ikonográfia a reneszánsz és barokk festészet bíboros-ábrázolásainak kedvelt eszköztára. A modell szigorú tekintete és feszültségtől bemerevedő pengeszája egyszerre idézi meg Andrea Mantegna portréját Carlo de Mediciről, a kegyetlen uralkodócsalád egyik híres fattyáról:

Tiziano mesterművét Pietro Bembo bíborosról:

és  Hornig Károly veszprémi püspököt: 

Avicii általános megítélése annyira egységesen pozitív, hogy a Balaton Sound művészének különleges bátorságra lehetett szüksége ahhoz, hogy mainstream véleményt megkérdőjelezve ekkora homokszemet dobjon az állóvízbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt