A 2010 óta tartó korszak legerősebb köztéri szobra lett a Balaton Soundon felállított Gonosz Avicii-emlékmű

Ami majdnem tíz éve nem sikerül Budapest közterein, az összejött egy balatoni strandon: a Balaton Sound területén vizuálisan nagy erejű, jelentésrétegekben gazdag, minden szempontból igen hatásos köztéri emlékművet avattak, ami egészen meglepő aspektusból emlékezik Aviciire, a 2018-ban, 28 éves korában öngyilkossá lett világsztár DJ-producerre. 

A nagyerejű fotót a Sound-szüzességét most elveszítő  VJ p3ty4 készítette,. gratulálunk!

Aviciit a nagyközönség korábban fiatal, jóképű, kedves, szomorú szemű fiatalembernek ismerte, aki a jelek szerint nem bírta feldolgozni a globális szupersztárság mentális és fizikai terheit. A Soundon felállított emlékmű nem akart beállni a közhelyes megemlékezések sorába, ugyanis kifejezetten ijesztő, merev, rosszindulatú arckifejezéssel a semmibe meredő Aviciit mutat be nekünk. 

A műre pillantva két motívum ragadja meg elsőként a nézőt: a főszereplő üres, rémisztő szobortekintete, illetve a szorosan a fejére tapadó sapkából és szélesen elterülő homokköpenyből álló ruházata.

A szemek megformálása egyértelműen görög-reneszánsz hatásokról árulkodik és nyilvánvaló utalás a Michelangelo-féle Dávid-szobor szemformálására:

azzal a látványos különbséggel, hogy Aviciinek nincsen szembogara. Ez világos popkulturális utalás a fekete szemű gyerekekre, a modern amerikai horrorlegendárium üres tekintetű, embergyerekeket formázó, autóstoppos démonjaira

illetve a legendás amerikai fantasy-horror sorozatra, a Supernaturalre.

A „szűk sapka kiterülő köpönyegszerűséggel”-kombó egészen más korra, stílusra és műfajra utal: ez az ikonográfia a reneszánsz és barokk festészet bíboros-ábrázolásainak kedvelt eszköztára. A modell szigorú tekintete és feszültségtől bemerevedő pengeszája egyszerre idézi meg Andrea Mantegna portréját Carlo de Mediciről, a kegyetlen uralkodócsalád egyik híres fattyáról:

Tiziano mesterművét Pietro Bembo bíborosról:

és  Hornig Károly veszprémi püspököt: 

Avicii általános megítélése annyira egységesen pozitív, hogy a Balaton Sound művészének különleges bátorságra lehetett szüksége ahhoz, hogy mainstream véleményt megkérdőjelezve ekkora homokszemet dobjon az állóvízbe.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.