A KLM légitársaság arra kéri az utasait, hogy ne repüljenek annyit

A holland királyi légitársaság vezérigazgatója, Pieter Elbers nyílt levélben fordult az utasaihoz, amiben azt írja, hogy hozzanak felelős döntést, ha utaznak, és különösen, ha egy repülőútra készülnek. 

KLM gép hagyja el épp AmszterdamotFotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A KLM régóta működtet egy CO2ZERO néven ismert kampányt, aminek lényege, hogy lehetőséget ad az utasoknak, hogy a jegy árának egy részéből olyan programokat támogassanak, amelyek ellensúlyozzák a repülés által okozott környezeti károkat. Újabban egy panamai erdőtelepítési programot segítenek. 

Most egy felvilágosító kampányt indítottak arról, hogy az utasok gondolják át, minden esetben tényleg szükséges-e utazni (egyáltalán), és ha igen, megoldható-e az esetleg kis kényelmetlenség árán mondjuk kötöttpályás útvonalon, akár autóval, busszal, vagy más, a repülőnél környezetkímélőbb úton. 

„Együtt vagyunk ebben. Keményen dolgozunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat, de mindenkire szükségünk van egy fenntartható jövőért: a repülőipar részvényeseitől a gyártókon át az utasokig” - írta Elbers. 

A társaság egy website-ot is létrehozott a felelős repülés kérdésében, amiben praktikus tanácsokkal látják el az utasokat, akik oda akarnak figyelni a környezetükre. 

A KLM-et holland politikusok bírálták a kampány miatt, amit többen szimpla „zöld mosakodásnak” tekintenek. Szerintük ha a társaság komolyabban gondolná a célokat, és nem csak az imázsán dolgozna, sokkal nagyobb arányban beépíthetné áraiba a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordított költségeket, és nagy számban csökkentené a leginkább helyettesíthető rövid repülőutak számát.  

 A nemzetközi repülőforgalom felelős a teljes széndioxid-kibocsátás 2,5 százalékáért. (Quartz)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.