A KLM légitársaság arra kéri az utasait, hogy ne repüljenek annyit

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A holland királyi légitársaság vezérigazgatója, Pieter Elbers nyílt levélben fordult az utasaihoz, amiben azt írja, hogy hozzanak felelős döntést, ha utaznak, és különösen, ha egy repülőútra készülnek. 

KLM gép hagyja el épp AmszterdamotFotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A KLM régóta működtet egy CO2ZERO néven ismert kampányt, aminek lényege, hogy lehetőséget ad az utasoknak, hogy a jegy árának egy részéből olyan programokat támogassanak, amelyek ellensúlyozzák a repülés által okozott környezeti károkat. Újabban egy panamai erdőtelepítési programot segítenek. 

Most egy felvilágosító kampányt indítottak arról, hogy az utasok gondolják át, minden esetben tényleg szükséges-e utazni (egyáltalán), és ha igen, megoldható-e az esetleg kis kényelmetlenség árán mondjuk kötöttpályás útvonalon, akár autóval, busszal, vagy más, a repülőnél környezetkímélőbb úton. 

„Együtt vagyunk ebben. Keményen dolgozunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat, de mindenkire szükségünk van egy fenntartható jövőért: a repülőipar részvényeseitől a gyártókon át az utasokig” - írta Elbers. 

A társaság egy website-ot is létrehozott a felelős repülés kérdésében, amiben praktikus tanácsokkal látják el az utasokat, akik oda akarnak figyelni a környezetükre. 

A KLM-et holland politikusok bírálták a kampány miatt, amit többen szimpla „zöld mosakodásnak” tekintenek. Szerintük ha a társaság komolyabban gondolná a célokat, és nem csak az imázsán dolgozna, sokkal nagyobb arányban beépíthetné áraiba a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordított költségeket, és nagy számban csökkentené a leginkább helyettesíthető rövid repülőutak számát.  

 A nemzetközi repülőforgalom felelős a teljes széndioxid-kibocsátás 2,5 százalékáért. (Quartz)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.