A KLM légitársaság arra kéri az utasait, hogy ne repüljenek annyit

környezet
2019 július 04., 21:04
comments 164

A holland királyi légitársaság vezérigazgatója, Pieter Elbers nyílt levélben fordult az utasaihoz, amiben azt írja, hogy hozzanak felelős döntést, ha utaznak, és különösen, ha egy repülőútra készülnek. 

KLM gép hagyja el épp Amszterdamot
photo_camera KLM gép hagyja el épp Amszterdamot Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A KLM régóta működtet egy CO2ZERO néven ismert kampányt, aminek lényege, hogy lehetőséget ad az utasoknak, hogy a jegy árának egy részéből olyan programokat támogassanak, amelyek ellensúlyozzák a repülés által okozott környezeti károkat. Újabban egy panamai erdőtelepítési programot segítenek. 

Most egy felvilágosító kampányt indítottak arról, hogy az utasok gondolják át, minden esetben tényleg szükséges-e utazni (egyáltalán), és ha igen, megoldható-e az esetleg kis kényelmetlenség árán mondjuk kötöttpályás útvonalon, akár autóval, busszal, vagy más, a repülőnél környezetkímélőbb úton. 

„Együtt vagyunk ebben. Keményen dolgozunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat, de mindenkire szükségünk van egy fenntartható jövőért: a repülőipar részvényeseitől a gyártókon át az utasokig” - írta Elbers. 

A társaság egy website-ot is létrehozott a felelős repülés kérdésében, amiben praktikus tanácsokkal látják el az utasokat, akik oda akarnak figyelni a környezetükre. 

A KLM-et holland politikusok bírálták a kampány miatt, amit többen szimpla „zöld mosakodásnak” tekintenek. Szerintük ha a társaság komolyabban gondolná a célokat, és nem csak az imázsán dolgozna, sokkal nagyobb arányban beépíthetné áraiba a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordított költségeket, és nagy számban csökkentené a leginkább helyettesíthető rövid repülőutak számát.  

 A nemzetközi repülőforgalom felelős a teljes széndioxid-kibocsátás 2,5 százalékáért. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.