A KLM légitársaság arra kéri az utasait, hogy ne repüljenek annyit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A holland királyi légitársaság vezérigazgatója, Pieter Elbers nyílt levélben fordult az utasaihoz, amiben azt írja, hogy hozzanak felelős döntést, ha utaznak, és különösen, ha egy repülőútra készülnek. 

KLM gép hagyja el épp AmszterdamotFotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A KLM régóta működtet egy CO2ZERO néven ismert kampányt, aminek lényege, hogy lehetőséget ad az utasoknak, hogy a jegy árának egy részéből olyan programokat támogassanak, amelyek ellensúlyozzák a repülés által okozott környezeti károkat. Újabban egy panamai erdőtelepítési programot segítenek. 

Most egy felvilágosító kampányt indítottak arról, hogy az utasok gondolják át, minden esetben tényleg szükséges-e utazni (egyáltalán), és ha igen, megoldható-e az esetleg kis kényelmetlenség árán mondjuk kötöttpályás útvonalon, akár autóval, busszal, vagy más, a repülőnél környezetkímélőbb úton. 

„Együtt vagyunk ebben. Keményen dolgozunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat, de mindenkire szükségünk van egy fenntartható jövőért: a repülőipar részvényeseitől a gyártókon át az utasokig” - írta Elbers. 

A társaság egy website-ot is létrehozott a felelős repülés kérdésében, amiben praktikus tanácsokkal látják el az utasokat, akik oda akarnak figyelni a környezetükre. 

A KLM-et holland politikusok bírálták a kampány miatt, amit többen szimpla „zöld mosakodásnak” tekintenek. Szerintük ha a társaság komolyabban gondolná a célokat, és nem csak az imázsán dolgozna, sokkal nagyobb arányban beépíthetné áraiba a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására fordított költségeket, és nagy számban csökkentené a leginkább helyettesíthető rövid repülőutak számát.  

 A nemzetközi repülőforgalom felelős a teljes széndioxid-kibocsátás 2,5 százalékáért. (Quartz)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.