Kunszentmiklósi parlagi sasok adoptáltak két fiókát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A múlt hét elején a vihar leverte a Kunpeszér mellett fészkelő parlagisas-pár fészkét, benne a két fiókával, és ugyan a fiókák nem sérültek meg, a kondíciójukon jól látszott, hogy a szülők már nem etetik őket, miután a fészekből kiestek, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága a Parlagisas-védelmi LIFE projekt MME-s kollégáival együtt úgy döntött, hogy a két fiókát elviszi onnan.

A jó kondícióban lévő, de az éhezéstől kissé legyengült fiókáknak két lehetőség maradt:

  1. Adoptálja őket egy másik saspár.
  2. Mesterségesen nevelik őket tovább.

Természetesen az előbbi a jobb megoldás, de azért az sem egyszerű, mert csak 10 parlagisas-fészek van a Kiskunságban, és olyan fészket kell találni, amiben lehetőleg csak egy fióka van, aki hasonló korú vagy kondíciójú, mint ezek, és a szülőknek el is kell fogadniuk a jövevényeket.

A kunszentmiklósi parlagi sas fészekben egy fióka nevelkedik, és alig fiatalabb, mint ez a két kunpeszéri, ráadásul szemmel láthatóan kiváló kondícióban van, vagyis bőségesen kap táplálékot. A fészek is meglehetősen stabil, ezért úgy döntöttek, ebbe a fészekbe teszik be a fiókákat, majd megfigyelik őket, hogy lássák, elfogadják-e a szülők a kibővült létszámot.

Az örömhír az, hogy úgy tűnik, a két felnőtt madár gyorsan túllendült a meglepetésen, hogy hazatérve nem egy, hanem három fióka várja őket. Sikerült többször is megfigyelni, ahogy a szülők táplálékot hordanak a fészekbe. A park igazgatósága továbbra is megfigyel, de úgy vélik, sikerrel zárult a történet. Még kb. 1-2 hét van a két örökbefogadott fióka kirepüléséig, addig kell kitartani a madaraknak, hogy három fiókát neveljenek.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Korábban itt írtunk hosszabban a sasokról. (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.