Kunszentmiklósi parlagi sasok adoptáltak két fiókát

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A múlt hét elején a vihar leverte a Kunpeszér mellett fészkelő parlagisas-pár fészkét, benne a két fiókával, és ugyan a fiókák nem sérültek meg, a kondíciójukon jól látszott, hogy a szülők már nem etetik őket, miután a fészekből kiestek, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatósága a Parlagisas-védelmi LIFE projekt MME-s kollégáival együtt úgy döntött, hogy a két fiókát elviszi onnan.

A jó kondícióban lévő, de az éhezéstől kissé legyengült fiókáknak két lehetőség maradt:

  1. Adoptálja őket egy másik saspár.
  2. Mesterségesen nevelik őket tovább.

Természetesen az előbbi a jobb megoldás, de azért az sem egyszerű, mert csak 10 parlagisas-fészek van a Kiskunságban, és olyan fészket kell találni, amiben lehetőleg csak egy fióka van, aki hasonló korú vagy kondíciójú, mint ezek, és a szülőknek el is kell fogadniuk a jövevényeket.

A kunszentmiklósi parlagi sas fészekben egy fióka nevelkedik, és alig fiatalabb, mint ez a két kunpeszéri, ráadásul szemmel láthatóan kiváló kondícióban van, vagyis bőségesen kap táplálékot. A fészek is meglehetősen stabil, ezért úgy döntöttek, ebbe a fészekbe teszik be a fiókákat, majd megfigyelik őket, hogy lássák, elfogadják-e a szülők a kibővült létszámot.

Az örömhír az, hogy úgy tűnik, a két felnőtt madár gyorsan túllendült a meglepetésen, hogy hazatérve nem egy, hanem három fióka várja őket. Sikerült többször is megfigyelni, ahogy a szülők táplálékot hordanak a fészekbe. A park igazgatósága továbbra is megfigyel, de úgy vélik, sikerrel zárult a történet. Még kb. 1-2 hét van a két örökbefogadott fióka kirepüléséig, addig kell kitartani a madaraknak, hogy három fiókát neveljenek.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Korábban itt írtunk hosszabban a sasokról. (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.