32,2 fokot mértek Alaszkában

klímaváltozás
2019 július 5., 18:56
comments 123

Történelmi rekord dőlt meg csütörtökön Alaszka legnagyobb városában, Anchorage-ben: a hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot - közölték a meteorológiai szolgálatok. 

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet, mintegy 32,2 Celsius-fokot. Az előző rekord, amelyet 1969. június 14-én mértek, 85 Fahrenheit-fok, azaz 29,4 Celsius-fok volt. A július 4-i átlaghőmérséklet Achorage-ben 18,3 Celsius-fok.

photo_camera Kilátó Anchorage mellett Fotó: Lance King/AFP

„Több történelmi rekord dőlt meg a különböző dél-alaszkai megfigyelő központokban” - közölte pénteken a National Weather Service. A rendkívül magas hőmérsékleteket „egy felettünk húzódó, vastag, nagy nyomású légréteg okozza”.

Alaszka már a tavasszal is rekordokat döntött az enyhe hőmérsékleti értékekkel, különösen az éghajlatváltozásra érzékeny sarkköri övezetben. A tudósok szerint Alaszkában kétszer olyan gyors a felmelegedés, mint a világátlag. 

„1901-től 2016-ig az átlaghőmérsékletek 1 Celsius-fokkal emelkedtek az USA-ban, míg Alaszkában az emelkedés 2,6 Celsius-fokos volt”

- közölte áprilisban Rick Thoman, az ACCAP alaszkai klímaközpont szakértője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt