Kampánytéma lett a Kiserdő: Kocsis Máté fb-posztban jelentette be, hogy ő mentette meg a Határ úti fákat

POLITIKA
2019 július 05., 09:33
comments 86

Egyre világosabban látszik, hogy mi volt az oka annak, hogy a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja a múlt héten, évek elteltével, végre hajlandó volt leülni a Határ út mellett húzódó 21 hektáros Kiserdő megmentéséért küzdő két civil szervezettel, a Kiserdővédőkkel és a Wekerlei Társakörrel: a közelgő önkormányzati választás.

Az, hogy az egy héttel ezelőtti találkozó egyfajta kampánynyitó volt, abból lett egyértelmű, hogy Kocsis Máté, a környék parlamenti képviselője most olyan fb-posztot tett közzé, ami szerint leült tárgyalni Fürjes Balázs budapesti fejlesztésekért felelős államtitkárral és

"Ennek eredményeként, az érintett területen már semmilyen útnak a tervezése nem zajlik, és abban állapodtunk meg, hogy nem is fog."

link Forrás

Az "ennek eredményeként" értékelést árnyalja, hogy egy hete a KKBK-t képviselő Fegyverneky Sándor egykori országos főépítész a civilekkel való egyeztetésen egyértelműen és már akkor múlt időben fogalmazva jelentette be, hogy már korábban leállították a Kiserdő nagy részének kivágásával járó kibővített főútvonal tervezését.

Kocsis mostani tárgyalási eredményeit az is árnyalja, hogy egy néhány héttel ezelőtt meghozott kormányrendelet az útvonaltervek elkészítésének határidejét 2020. júniusáról már áttolta 2022. júniusára, abszolúte függetlenül Kocsis Máté tegnapi tárgyalásaitól. Amiken, hogy, hogy nem, pont ott volt egy fotós, hogy a fenti spontán paparazzifelvételt készítse el.

Kocsis érdeklődése ciklikusan támad fel a Kiserdő iránt és mindig egybeeesik a soros választási kampánnyal. Legutóbb 2017-ben, a 2018-as országgyűlési választás kampánynyitóján beszélt már eldöntött kérdésként arról, hogy nem lesz erdőirtás, mert elintézte. Ehhez képest azután még jócskán tovább folyt a Határ út négy sávval való kibővítésének a tervezése, miközben sokáig sem Kocsis, sem a kormányzat illetékesei nem mentek el a témában rendezett lakossági fórumokra.

A Kiserdő és az érte küzdő civilek szempontjából persze teljesen mindegy, hogy az illetékesekben mikor és miért támad fel a zöld lelkiismeret, ha a végén tényleg megmenekül a pusztulásra ítélt zöldfelület. A kérdés inkább az, hogy a Kiserdővédők és a Wekerlei Társaskör képesek lesznek-e valamiféle írásos vagy egyéb garanciát kicsikarni arra, hogy az idén őszi önkormányzati választás után se térjenek vissza a Határ út kiszélesítéséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.