Londonban bíróság elé állították Nazarbajev elnök unokáját, mert bekokózva megharapott egy rendőrt

életmód
2019 július 05., 04:57
comments 59

Egy londoni bíróság elé állították Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök 28 éves unokáját, akit azzal vádolnak, hogy kokain hatása alatt öngyilkossággal fenyegetőzött, majd mellkason ütött és a karján megharapott egy rendőrt. Az incidens egy hónappal ezelőtt, június 5-én történt Ajszultan Nazarbajev londoni lakásán.

Az ügyészség szerint két nappal korábban nagy bulit (ramazúrit) csapott egy belvárosi szállodában, botrányosan viselkedett, és ott is öngyilkossággal fenyegetőzött.

Csütörtökön volt a vádlott előzetes bírósági meghallgatása, és ügyvédje elismerte, hogy Ajszultan Nazarbajev drogfüggő. Azt kérte a bíróságtól, hogy 90 ezer fontos (32 millió forintos) óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. A bíró ebbe beleegyezett, de azzal a feltétellel, hogy a vádlott azonnal gyógykezelésre megy drogelvonó intézetbe.

A meghallgatáson az ügyészség ismertette, hogy a londoni rendőrséget felhívta a kazah hatóságok egyik illetékese azzal a kéréssel, hogy simítsák el az incidenst, és ne hozzák szégyenbe a Nazarbajev családot, de a rendőrség ezt elutasította.

Nurszultan Nazarbajev 28 éven át irányította vaskézzel a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot, de idén március 19-én váratlanul lemondott államfői posztjáról.

A június 10-i választáson elsöprő többséggel Kaszim-Zsomart Tokajevet választották meg utódjának. Tokajev indítványára - Nurszultan Nazarbajev iránti tiszteletből - Nur-Szultannak nevezték át a kazah fővárost, Asztanát. Lemondása ellenére a 78 éves Nazarbajev a széles jogkörökkel rendelkező Nemzetbiztonsági Tanács elnöke maradt, és megtartotta a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) elnöki tisztségét. Elemzők szerint továbbra is erős befolyása van a kazah politikára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.