Zöld technológiák vagy karbonadó? Aki válaszol: Kanada, októberben

technológia
2019 július 06., 19:12

Az emberiség nagy része jól érzékelhetően valamiféle instant megoldásra vár a technológia-tudományoktól, ami majd könnyen-gyorsan megoldja ezt az összes fenyegető problémát, amiről mostanában orrba-szájba cikkezik a sajtó. Időjárási anomáliák, szomorú jegesmedvék, műanyagba fulladás, dízelkorom, jégsapka-olvadás: oldják meg a tudósok, mérnökök, csak nekünk ne kelljen kevesebbet fogyasztani és lemondani bármiről, mondja a zemberek egy része. Egy másik része meg érzi-sejti-tudja, hogy ez így kevés lesz, szükség lesz a fogyasztás visszafogására is (meg még valószínűleg jó néhány kellemetlen lemondásra.)

Kanadában (mely ország mellesleg kétszer annyira melegszik, mint a világátlag) érdekes társadalmi kísérlet zajlik a fentiekkel kapcsolatban. A jelenleg épp ellenzéki konzervatív erők letettek az asztalra egy olyan intézkedéscsomagot, mely megígéri az embereknek, hogy majd a zöld technológia fájdalommentesen megmenti őket. Andrew Scheer, a konzervatívok vezetője szerint Kanada emissziócsökkentési vállalásai teljesíthetők pusztán ezeknek a létező vagy még nem létező új technológiák használatának és fejlesztésének ösztönzésével - és nincs szükség a fosszilis energia fogyasztásának megadóztatására, a "carbon tax" különböző új formáira. (A programcsomag címe is ez: "Green technology, not taxes") Az ellenzékiek a lakosság zöldenergia-beruházásait adókedvezményekkel támogatnák, melyek forrása a nagy energiafelhasználó cégek büntetéseiből származna - amennyiben azok nem csökkentenék az előírtaknak megfelelően üvegházgáz-kibocsátásukat.

Természetesen ez a program pont azért született meg, mert az ország jelenlegi liberális vezetése épp a CO2-kibocsátás általános adóztatásával, a kibocsátások csökkentésére való közvetlen késztetéssel kívánja elérni az emissziós célokat. Justin Trudeau miniszterelnök a konzervatívok programjáról azt mondja: ez csak a szennyezés beárazása.

Scheer-ék álláspontjának mindazonáltal van tudományos alapja. Egy ENSZ-jelentés szerint az energiahatékonysággal, anyag- és energiatakarékossággal kapcsolatos technológiákkal, informatikai fejlesztésekkel nagyon komoly emissziócsökkenést lehet elérni. (A konkrét számok önmagukban eléggé semmitmondóak, de például csak azzal, ha a háztartások energiafelhasználását smart-rendszerek kezelnék, állítólag 50%-os fogyasztáscsökkenést lehetne összehozni.)

Ez az ENSZ-jelentés ugyanakkor arról is szól, hogy bizonyos esetekben a zöldítés szándéka összességében akár a jelenleginél is nagyobb környezetterhelést jelentene. A tanulmány az elektromos autókat hozza fel példának: ha az autózás költségei jelentősen csökkennének a benzinnél fajlagosan olcsóbb villamos energia használata miatt, az emberek többet autóznának és végül mindent beszámítva talán a benzinnel autózásnál is nagyobb ökológiai lábnyomot hoznának össze.

Természetesen ez a nagy ellentét nem csak l'art pour l'art csapott fel: októberben Kanadában szövetségi választások lesznek. Izgalmas kérdés, hogy a liberálisok szigorú és várhatóan azonnali eredményt hozó büntetőadói vagy a konzervatívok szelídebb, viszont kétségesebb eredményeket hozó politikája kap-e bizonyítási esélyt egy olyan országban, ahol a kormányzatért versengő erők egy választás előtt valós problémákról folytatnak valóban érdekes politikai vitát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.