"Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljenek minket"

Több ezren gyülekeztek a 24. Budapesti Pride felvonulás előtt a Kossuth téren szombat délután. 

"Kipécézték a Pride-ot a kormánypárti politikusok idén. Ezért ez nem lehet egy buli, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljenek minket,"

jelentette ki az egyik főszervező. Peksa Kama leszögezte: súlyosan sérülnek a transznemű jogok ma Magyarországon. Felháborítónak és undorítónak nevezte az országban uralkodó homofób hangulatot, "amit a Fidesz-kormány teremtett körülöttünk."

"Minél inkább nyomnak minket, annál hangosabbak leszünk!”

"Nem kérünk mást, csak szabad tudományt, médiát és egyenlőséget," mondta Máté Dezső szociológus, aktivista. Szerinte Magyarországon mintha megállt volna az idő, kérdezés és nyitottság helyett előítéletek vannak. Beszédében felszólította az ellenzéki pártokat:

indítsanak népszavazási kezdeményezést az alaptörvény családról szóló meghatározásának ügyében, mert a most olvasható definíció téves.

A menet indulása előtt a Kossuth téren összegyűltek 

"kösz Laci!"

skandálásásba kezdtek, miután a szervezők közölték, hogy a felvonulás hatalmas szivárványzászlóját abból a pénzből vették, amiket Kövér László homofób kijelentése után gyűjtöttek.

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség
Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A menetet több helyen ellentüntetők várták. Olvasónk szerint a Bazilikánál tojással dobálták meg a felvonulókat. Az Erzsébet téren a Budaházy György vezette mintegy ötven fős csoport kordonok és rendőrkutyák mögül kiabálta, hogy

"kevesen vagytok!"

Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség
Fotó: Erdős Dénes/Képszerkesztőség


Az idei az első Pride Budapesten, mikor a felvonulást nem kordonok közt rendezik, hanem az ellentüntetőket zárják karámba. Így most először nemcsak az útvonal elején, hanem bárhol lehet csatlakozni a menethez, aminek útvonala:

Kossuth tér - Markó utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Erzsébet tér - József Attila utca - Széchenyi István tér - Március 15. tér.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.