Rémálom: közösségi gazdaságnak nevezik, hogy havi 1200 dollárért kivehetsz egy ágyat egy kimosakodott hajléktalanszálláson

ÉLET
2019 július 06., 07:13
comments 503

A kommunistáktól és újbalosoktól kezdve jó sokan fújnak az interneten létrejött úgynevezett sharing economyra, vagyis a megosztás alapú gazdaságra - gondolj mondjuk az Uberre - leginkább azért, mert az ebben résztvevő munkavállalóknak/felhasználóknak nincsenek munkavállalói jogai és járandóságai. De ahhoz még régivágású szakszervezeti szocdemnek sem kell lenni, hogy az ember elborzadjon a sharing economy speciálisan amerikai leágazásától, az átkeresztelt nyomortanyákról.

A Podshare nevű vállalkozás arra a piaci szituációra reagált, hogy Kalifornia olyan nagyvárosaiba, mint Los Angeles és San Francisco folyamatosan érkeznek szerencsét próbáló fiatal emberek, miközben az ingatlanárak még amerikai mértékkel mérve is teljesen elszálltak ezekben a városokban, mivel az újgazdaság itt működő cégeinél mindenki istentelenül jól keres. Ennek az az eredménye, hogy mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak az égbe emelkedtek, így lassan már azok a normális helyik lakosok is kiszorulnak a saját városaikból, akik nem valamilyen meő techcégnél vagy a filmiparban dolgoznak. A friss húsok pedig nehezen találnak bármiféle szállást. Pont azok, akiknek a belváros munkalehetőségek közelében kellene zsizsegniük, hogy valaha legyen esélyük lakást bérelni.

link Forrás

A jelenségre adott egyfajta válasz a Podshare. Ez egy jelenleg 6 L.A.-i és 1 San Francisco-i szálláshelyből álló lánc. Az egyes helyszínek úgy néznek ki, hogy egy nagyobb ingatlanon belül egy rakás, egy emeletes ágy egyik szintjénél alig nagyobb, nyitott lakófakkot alakítottak ki. A fakkban az ágyon kívül van egy tévé, egy zárható szekrény, pár polc és ruhaakasztó hely. A konyha, a vécé és minden más persze közös. 

Egy ágyhely egy hónapra 1200 dollárba kerül, amiért a rekeszeden kívül ingyen használhatod a vécépapírt és a fogkrémet-tusfürdőt, illetve pár olyan élelmiszert is kapsz, mint az isntant tésztlevesek. Este tízkor van takarodó, vendéget nems zabad felvinni.

Az egész pedig azért tartozik a közösségi gazdaság kategóriájába, mert az 1200 dollárodért nem egy konkrét szálláshely egy konkrét fakkját béreled ki, hanem általában egy helyet a rendszerben, azaz a szabad ágyak függvényében elvileg szabadon váltogathatod a lakóhelyedet.

Az egész leginkább olyan, mint valami hostel. A koncepció fontos része, hogy ezek a szállások a városok olyan jó, belső részein vannak, ahol aztán végképp lehetetlen lenne sajátot bérelni. Egy helyszínen átlagosan 30 lakófakk található. A cég 34 éves alapítója, Elvina Beck is a saját láncában lakik, amiről a CNN készített cikket és videót, de Beck azt nekik sem mesélte el, hogy a szexet hogyan oldja meg. Azt viszont igen, hogy az egész világot behálózó tömeglakásláncról ábrándozik.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.