Megbukott a görög kormány, a mérsékelt jobboldal kerülhet hatalomra

külföld
2019 július 07., 15:36
comments 168
Az Új Demokrácia támogatói figyelik az előjelzéseket
photo_camera Az Új Demokrácia támogatói figyelik az előjelzéseket Fotó: Kostis Ntantamis/Sputnik

Az exit pollok és a nem végleges hivatalos adatok szerint egyértelműen a jobbközép Új Demokrácia párt nyerte a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választásokat. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök telefonon gratulált vetélytársának, ezzel elismerve a vereséget. A belügyminisztérium előrejelzése 75 százalékos feldolgozottságnál 39,7 százalékot ad az Új Demokráciának, 31,6-ot a Szirizának. Ezzel visszatérhet a hatalomba az a régi gárda, amely 2004–2009 és 2012–2015 között vezette az országot.

Különféle kutatóintézetek exit polljai szerint a szavazatok 38-42 százalékát szerezhette meg a jobboldali párt, míg az eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) 26,5-30,5 százalékkal a második helyre szorult. Mivel a győztes 50 extra helyet kap, ezért az eredmény 155-167 helyet, vagyis abszolút többséget biztosíthat a 300 fős parlamentben. 

A kormányváltásra a tervek szerint már hétfőn sor kerül.

Az exit pollok a 3 százalékos parlamenti küszöb közelébe mérték a neonáci Arany Hajnalt, az oroszbarát-nacionalista Görög Megoldást és Ciprasz korábbi pénzügyminisztere, Janusz Varufakisz pártját. 75 százalékos feldolgozottságnál az utóbbi kettő bekerülni látszik, az Arany Hajnalnak viszont hiányzik 0,04 százalék. A kommunisták és a balközép Mozgalom a Változásért biztos bejutónak tűnik 5-8 százalékkal.

A győztes

photo_camera Kiriákosz Micotákisz szavaz Fotó: STRINGER/SOOC

Az Új Demokrácia az európai parlamenti választásokon közel 10 százalékponttal jobb eredményt ért el a Szirizánál, majd egy héttel később elsöprő győzelmet aratott a helyhatósági választásokon. A miniszterelnök-jelölt Kiriákosz Micotákisz fő ígérete az adók csökkentése, valamint a vállalkozás-barát reformok életbe léptetése. A párt ugyanis a jövedelem-, az ingatlan- és a társasági adó csökkentésére, valamint a szociális hozzájárulás mérséklésére tett ígéretet, továbbá a minimálbér emelésére és a rendőri állomány növelésére. 

Micotákisz a görög politika egyik fő dinasztiájából származik, az apja is miniszterelnök volt, a testvére pedig Athén főpolgármestere volt a 2004-es olimpia idején. 

Hogyan jutottunk ide?

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök május végén jelentette be, hogy három hónappal az esedékes időpont előtt előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben. 

Ciprasz 2015-ben került hatalomra azzal az ígérettel, hogy szembeszáll a Görögország külföldi hitelezői által előírt megszorító intézkedésekkel, amelyeket a pénzügyi válságba került országnak a mentőhitelek fejében kellett elvállalnia. (Ennek részletes és izgalmas történetét ebben a tldr-ben írtuk meg.)

Az újabb és újabb megszorítások ellen tüntető görögök az athéni parlament előtt.
photo_camera Az újabb és újabb megszorítások ellen tüntető görögök az athéni parlament előtt Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A Sziriza népszerűségvesztése szorosan összefügg az utóbbi évek megszorító intézkedéseivel, amelyeket a kormánynak végeredményben végre kellett hajtania. Népszerűségét emellett a tavaly augusztusi, Athén külterületén pusztító erdőtűz rossz kezelése is aláásta, a katasztrófában 101 ember vesztette életét. Jelentős társadalmi ellenállást váltott ki a szomszédos Macedóniával kötött megállapodás is, amely véget vetett a hosszú évtizedek óta húzódó névvitának a két ország között, egyúttal szabad utat adott az immáron Észak-Macedónia nevet viselő ország uniós integrációjának. 

Ciprasz azzal kampányolt, hogy tovább folytatná a jóléti állam és az egészségügyi rendszer helyreállítását. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.