Irán bejelentette az urándúsítás növelését

külföld
2019 július 7., 7:27
comments 75

Vasárnap az ország külügyminiszter-helyettese és nukláris főtárgyalója, Abbász Aragcsi jelentette be, hogy ugyan Irán szeretné betartani a 2015-ös atomalku rá eső részét, de mivel más országok sem tesznek ennek eleget, ezért meg fogják szegni vállalásukat, és átlépik az urándúsítás terén szabott határértéket. 

Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok 2018-ban lépett ki a Barack Obama elnök által megkötött megállapodásból, melyet több európai ország továbbra is próbál megmenteni. Az USA azóta újabb szankciókat is kivetett az országra. 

A mostani bejelentés a megállapodás újabb megszegését jelenti: májusban Irán már bejelentette, hogy növelni fogja a dúsított uránium termelését. Azóta már nagyobb mennyiséggel rendelkeznek, mint amit a megállapodás lehetővé tett a számukra. 

Most pedig azt jelentették be, hogy az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációját emelik feljebb. Az előzetes várakozások szerint 5 százalékra. Ez még mindig messze van a fegyverekhez használt koncentrációtól, amely 90 százalék fölött van. Aragcsi elmondta, hogy Irán 60 naponta fog visszalépni a vállalás egy-egy pontjától, hacsak a többi aláíró ország, azaz Kína, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Oroszország nem tesz valamit az amerikai szankciókkal szemben.

Szombaton Emmanuel Macron francia elnök tárgyalt Hasszán Rohani iráni elnökkel, és elmondta neki, hogy komoly aggodalommal figyeli, hogy milyen következményei lehetnek, ha Irán feladja a megegyezésben vállaltakat. Rohani pedig az európai országokat kérte arra, hogy cselekedjenek és mentsék meg az alkut. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt