Egy dél-koreai férfi dezertált Észak-Koreába

Sajtóbeszámolók szerint Choe In-guk Dél-Koreából dezertált Észak-Koreába. Míg fordított esetben bőven ismerni példákat, az nagyon ritkának számít, hogy valaki a demokratikus Dél-Koreából szökjön át a diktatúrába. 

A 73 éves Choe két magasrangú diplomata gyermeke, akik maguk is Észak-Koreába dezertáltak a nyolcvanas években. Az észak-koreai média beszámolója szerint Choe már náluk él, és újraegyesítési kérdésekkel foglalkozik. 

A két szomszédos ország technikailag még mindig háborúban áll egymással, és a dél-koreai állampolgároknak csak engedélyek birtokában van lehetőségük Északra látogatni. 

A dezertálás részleteiről keveset tudni, de egy térségben dolgozó szakértő szerint ha a rezsim áldását adta a beutazásra, akkor Kínán keresztül simán megy a beutazás. Choe ugyanakkor a dél-koreai jogszabályok szerint törvénysértést követett el, ha valaha visszatér hazájába, le is tartóztathatják. 

A 73 éves férfi élettörténetéről és politikai nézeteiről nagyon keveset tudni, ugyanakkor szülei nagyon ismertek, a nyolcvanas években a legismertebb dél-koreai dezertőrök voltak. 

Choe érkeztéről a phenjani propagandamédia számolt be, a képeken látható, ahogy lelkesen fogadják őt tisztviselők. A férfi az elmúlt években többször is járt Észak-Koreában, többek között anyja temetésén, 2016-ban. Szülei az észak-koreai politikai elit tagjai voltak. (BBC)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.