Egy dél-koreai férfi dezertált Észak-Koreába

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Sajtóbeszámolók szerint Choe In-guk Dél-Koreából dezertált Észak-Koreába. Míg fordított esetben bőven ismerni példákat, az nagyon ritkának számít, hogy valaki a demokratikus Dél-Koreából szökjön át a diktatúrába. 

A 73 éves Choe két magasrangú diplomata gyermeke, akik maguk is Észak-Koreába dezertáltak a nyolcvanas években. Az észak-koreai média beszámolója szerint Choe már náluk él, és újraegyesítési kérdésekkel foglalkozik. 

A két szomszédos ország technikailag még mindig háborúban áll egymással, és a dél-koreai állampolgároknak csak engedélyek birtokában van lehetőségük Északra látogatni. 

A dezertálás részleteiről keveset tudni, de egy térségben dolgozó szakértő szerint ha a rezsim áldását adta a beutazásra, akkor Kínán keresztül simán megy a beutazás. Choe ugyanakkor a dél-koreai jogszabályok szerint törvénysértést követett el, ha valaha visszatér hazájába, le is tartóztathatják. 

A 73 éves férfi élettörténetéről és politikai nézeteiről nagyon keveset tudni, ugyanakkor szülei nagyon ismertek, a nyolcvanas években a legismertebb dél-koreai dezertőrök voltak. 

Choe érkeztéről a phenjani propagandamédia számolt be, a képeken látható, ahogy lelkesen fogadják őt tisztviselők. A férfi az elmúlt években többször is járt Észak-Koreában, többek között anyja temetésén, 2016-ban. Szülei az észak-koreai politikai elit tagjai voltak. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.