Kiadta a Vatikán Franciaországnak a szexuális zaklatással vádolt nunciusát

A Vatikán megvonta a diplomáciai mentességet párizsi nagykövetétől, akit szexuális visszaéléssel gyanúsít a francia rendőrség. A hírt a francia külügyminisztérium szóvivője jelentette be hétfőn.

A hetvennégy éves Luigi Ventura pápai nunciust négyen vádolták meg szexuális agresszióval. A francia rendőrség április közepén kihallgatta az ügyben. A hatóságok
szerint a kihallgatás a nuncius saját kérésére történt. A januárban megkezdett vizsgálatot felügyelő párizsi ügyészség a külügyminisztérium útján kérte a Vatikántól a nuncius mentességének felfüggesztését, ami most megtörtént. 

Luigi VenturaFotó: FRANCOIS GUILLOT

Erről a külügyminisztérium hivatalos értesítést kapott a Szentszéktől. A Vatikán levele a múlt hét végén érkezett Párizsba. 

A nunciust egy párizsi közalkalmazott férfi vádolta meg először azzal, hogy többször is megfogdosta a fenekét egy diplomáciai rendezvényen. Amikor az ügy kipattant, másik három férfi is bepanaszolta a nagykövetet.

Az eljárás megindítása óta a La Croix katolikus napilap több interjút is közzétett olyan férfiakkal, akik azt állítják, hogy a nuncius a feljelentésekben leírt módon zaklatta őket. „Ezen feltételezett, több mint egy évvel ezelőtt történt esetekben, különböző okok miatt nem tettek feljelentést” - írta a katolikus lap. Ventura hivatásos diplomata. Párizsban 2009. óta képviseli a Vatikánt. (MTI)