Az Osztrák Néppártnál és az Osztrák Szociáldemokratáknál is vizsgálódik az ügyészség a Strache-ügyben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung is arról írt kedden, hogy nem csak a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpártnál (FPÖ), hanem az Osztrák Szociáldemokrata Pártnál (SPÖ) és az Osztrák Néppártnál (ÖVP) is vizsgálódik az osztrák ügyészség illegális pártfinanszírozás gyanúja miatt. 

A német és osztrák sajtóban egy alig néhány oldalas, május végi dokumentumra írnak arról, hogy a főügyészség gazdasági bűncselekmények és korrupciós esetek feltárásával megbízott nyomozói a két hagyományos nagy párt esetében is vizsgálatot folytatnak.  

Heinz-Christian Strache bejelenti lemondását az alkancellári posztról 2019. május 18-ánFotó: HANS PUNZ/AFP

A cikkek szerint a hatóságok egyrészt az egyes párthoz kötődő alapítványok szerződéseit, azok lehetséges tiltott finanszírozását, továbbá olyan cégek lehetséges politikai kapcsolatait vizsgálják, amelyekre a Szabadságpártot vezető Strache utalhatott a májusban róla kiszivárgott videóban

(A felvételen az alkancellár pontosan meg nem nevezett alapítványokról is beszél, amelyekhez pénzt el kellene juttatni a közbeszerzések elnyeréséért cserébe; egy ponton Strabag-megbízásokat ígér annak fejében, hogy az orosz partnerek megszerzik, és az ő oldalára állítják a Kronen Zeitung napilapot. 

A videón Strache bizalmasa,  Johann Gudenus azt mondja, hogy ez a módszert a két nagy párt esetében bevett formula.  

Az alkancellár Heinz-Christian Strache május 18-án lemondott az egy nappal korábban nyilvánosságra került ibizai felvétel miatt. 

Sebastian Kurz nem sokkal később bejelentette, hogy előrehozott választásokat tartanak szeptemberben. (Spiegel / MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.