Egy év alatt nagyot drágultak az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk

gazdaság
2019 július 09., 05:18
comments 168

A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az év első 6 hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényitermék-ellenőre rutinellenőrzést végez az Újpesti Piacon 2019. március 27-én.
photo_camera A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényitermék-ellenőre rutinellenőrzést végez az Újpesti Piacon 2019. március 27-én. Illusztráció: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Májusban 3,9 százalékos volt a fogyasztói árak növekedése az előző év azonos időszakához képest. A lassulást két fő tétel okozta, az üzemanyagok árának csökkenése és a dohánytermékek jövedéki adójának bázisból való részbeni kiesése – mondta az adatok ismertetésekor Quittner Péter, a KSH osztályvezetője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.