Magyarországra jön a szlovák elnök

POLITIKA
2019 július 09., 08:35
comments 124

Hivatalos látogatást tesz Magyarországon Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke csütörtökön. A szlovák államfő Áder János köztársasági elnök meghívására érkezik Budapestre.

A Köztársasági Elnöki Hivatalnak az MTI-vel közölte: Zuzana Čaputovát katonai tiszteletadással fogadják a Szent György téren, majd a két elnök tárgyal a Sándor-palotában. A megbeszéléseket közös sajtótájékoztató követi.

Kora délután a szlovák államfő megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékkövét a Hősök terén.

Čaputová az első nő, aki szlovák államfő lett, június 15-én iktatták be a hivatalába.

photo_camera Fotó: Joe Klamar/AFP

A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Čaputová az ellenzéki liberálisok jelöltjeként a márciusi elnökválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az érvényes szavazatok 58,4 százalékával. A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic a voksok 41,59 százalékát kapta.

Áder János a megválasztott szlovák államfőnek április 2-án küldött gratuláló levelet. Azt írta: biztos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar-szlovák együttműködés további gazdagításához, és reméli, az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, ami a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti. Egyúttal budapesti látogatásra invitálta Zuzana Čaputovát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.