Repedésveszély miatt figyelmeztetést adtak ki a legrégebbi Airbus A380-asokra

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) azt javasolta, repedésveszély miatt ultrahangos módszerekkel vizsgálják át a legrégebbi Airbus A380-as típusú repülőgépek szárnyait – írta meg a Les Echos francia napilap.

A németországi székhelyű EASA július 5-én jelezte, hogy úgy értesült, több régi A380-as szárnyán repedésekre bukkantak. Az ügynökség rámutatott, hogy ha nem fedezik fel és javítják az ilyen típusú problémákat, az a szárnyak szerkezeti integritásának csökkenéséhez vezethet.

Az ügynökség a kockázat ellenére nem kötelezte az üzemeltetőket arra, hogy a vizsgálat elvégzéséig parkoltassák azt a 25 repülőgépet, amiknek a szárnyai 15 évnél öregebbek. Világszerte összesen 234 Airbus A380-as van forgalomban.

Az EASA közölte, hogy utasítását az ellenőrzések elvégzése után továbbiak követhetik.

Fotó: Adrian Dennis/AFP

A toulouse-i székhelyű Airbus szerint a mostanihoz hasonló utasítások megszokottnak számítanak a légi közlekedésben, és azt mutatják, hogy jól működik a szabályozás folyamata. „A légi közlekedés a legszigorúbban szabályozott szektorok egyike, és a biztonság mindennél fontosabb a repülésben” – közölte a repülőgépgyártó vállalat.

Nem ez volt az első alkalom, hogy probléma adódott a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének számító A380-assal. Az EASA már 2012-ben is kérte, hogy vizsgálják át a típushoz tartozó közlekedési eszközöket, miután mikrorepedéseket találtak néhány superjumbo szárnyán. Az Airbus biztosított arról, hogy ezek a hibák nem jelentenek repülésbiztonsági gondot. A vállalat februárban közölte, hogy megrendelések híján leállítja az A380-asok gyártását.

A Spiegel német lap repülőgépenként legalább 1 millió euróra (több mint 325 millió forintra) becsülte a vizsgálat és a javítás költségeit. (MTI)