Egy titkos hangfelvételen Salvini szövetségese oroszokkal tárgyal arról, hogy több 10 millió dollárt pumpálnának a szélsőjobboldali olasz kormánypártba

POLITIKA
2019 július 10., 11:32
comments 343

A Buzzfeed News megszerzett egy hangfelvételt arról, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszternek, a Liga pártelnökének egyik közeli szövetségese 2018. október 18-án a moszkvai Metropol szállodában összesen három olasz és három – egyelőre nem beazonosított – orosz üzletember részvételével titkos megbeszéléseket tartott arról, hogyan pumpáljanak több 10 millió dollárnyi, orosz olajüzletekből származó pénzt a szélsőjobboldali pártjukba.

Az úgy 75 perces tárgyaláson arról beszéltek, hogy egy nagy orosz olajcég legalább 3 millió tonna üzemanyagot adna el az Eni olasz olajcégnek kb. 1,5 milliárd dollárért. Közvetítőkön keresztül folyt volna a vásárlás, és az eladó fél a Buzzfeed számításai szerint az akkori árak alapján kb. 65 millió dolláros kedvezményt adott volna. A hangfelvétel szerint ez az összeg folyt volna titkos csatornákon a Ligához. Ez törvénysértés, a pártok az olasz választási törvény értelmében nem fogadhatnak el nagyobb összegeket külföldről.

A felvételen hallatszik, hogy Gianluca Savoini – aki Vlagyimir Putyinnal evett együtt, amikor az orosz elnök Rómában járt – kávéscsészék csörömpölése közben azt mondja, hogy „egy új Európának közelebb kell állnia Oroszországhoz, mint korábban, mert vissza akarjuk szerezni a szuverenitásunkat”. Salvinit az orosz tárgyalófelek „európai Trump”-ként emlegetik. Salvini nem volt ott a találkozón, de akkor épp ő is Moszkvában járt, az előző nap állt ki az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt hozott szankciók ellen.

Salvini és Orbán május 2-án a Karmelita-kolostorban
photo_camera Salvini és Orbán május 2-án a Karmelita-kolostorban Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A hangfelvétel teljes szövege itt olvasható angolul. Magyarországot is említik benne, amikor az olasz fél ezt mondja az orosznak:

„Salvini az első ember, aki meg akarja változtatni egész Európát. A szövetségeseinkkel és kollégáinkkal meg más pártokkal Európában. Az FPÖ Ausztriában, az AfD Németországban, Franciaországban Madame Le Pen, és más országokban ugyanígy, Magyarország Orbánnal, Svédország a Svéd Demokratákkal. Megvannak a szövetségeseink.”

A Kreml régóta igyekszik befolyásolni az európai politikát, a francia Nemzeti Tömörülés például orosz hitelből működik. Az EP-választás előtt az osztrák kormány bele is bukott, hogy az FPÖ-s belügyminiszter egy kiszivárogtatott felvételen szintén az oroszokhoz való kapcsolatáról vallott. A magyarországi orosz befolyásszerzésről tavaly készítettünk filmet:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.