Nemzetközi flottát szervez az olajtankerek védelmére az USA

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Az elmúlt két hónapban összesen már hat olajtankert ért szabotázsakció a Perzsa-(Arab-)öbölben. Joseph Dunford, az amerikai egyesített vezérkar főnöke kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok nemzetközi katonai koalíciót szeretne létrehozni a térségben közlekedő olajtankerek védelmére.

Dunford elképzelései szerint a parancsnoki hajókról és az irányításról az amerikaiak gondoskodnának. Szövetségeseik hajói saját zászlójuk alatt kísérhetnék a tankereket Irán és Jemen partjainál. Ez utóbbi azért fontos, mert Jemenben évek óta polgárháború dúl, melyben az egyik harcoló fél, a siíta húszik Irán támogatását élvezik, és az Irántól kapott rakétákkal szokták is lőni az Arab tengerről a Szuezi-csatornába tartó hajókat.

Keddi sajtótájékoztatóján, amelyen Mark Esper ügyvezető védelmi miniszter és Mike Pompeo külügyminiszter is részt vettek, Dunford azt mondta, hogy "egy sor országgal" folytatnak megbeszéléseket a koalícióról. Reményei szerint két héten belül kiderül, hogy mely országok vesznek részt az akcióban. Ettől is függ, hogy mekkora lenne a két szorost ellenőrző flotta.

Az Egyesült Államok Iránt okolja a Perzsa(Arab)-öbölben lévő Hormuzi-szorosnál és az Adeni-öbölnél lévő Báb el-Mandeb-szoros közelében kialakult bizonytalan helyzetért. A két tengerszoros fekvése stratégiai fontosságú. A Hormuzi-szoroson keresztül szállítják a világ kőolajexportjának csaknem egyötödét. Washington már korábban is felvetette a Hormuzi-szoros katonai ellenőrzésének kérdését, de a Báb el-Mandeb tengerszoros nemzetközi vizeinek ellenőrzéséről eddig nyilvánosan nem esett szó. (Via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.