A luxemburgi külügyminiszter szerint 3 millió menekültet szabadíthat Európára, ha eldurvul az iráni válság

külföld
2019 július 13., 15:58
comments 296

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter interjút adott a Welt am Sonntagnak, amiben többek közt beszélt a formálódó iráni válságról, és azt mondta, ha eldurvul a helyzet, 3 millió menekült rövid időn belül is megindulhat a régióból Európa felé. Asselborn szerint akik először megindulnak, azok az Iránban élő afgánok lehetnek, ők vannak 3 millióan.

A külügyminiszter szerint a jelenlegi helyzetben nem valószínű, hogy ezek az emberek visszatérjenek Afganisztánba, inkább Törökországba, onnan pedig Európába próbálnak majd menni, ha Iránban durvul a helyzet. Ez a durvulás pedig nemcsak háborús eszkaláció lehet, hanem gazdasági lejtmenet is.

Irán és az Amerikai Egyesült Államok között egyre inkább elmérgesedik a viszony, miután Donald Trump elnök kijelentette, hogy nem is próbálja meg többé a Kongresszussal elfogadtatni a Barack Obama által tető alá hozott iráni atomalkut, ami a katonai nukleáris létesítmények leépítésért cserébe a gazdasági szankciók feloldását ígérte a teheráni kormányzatnak. Mivel az USA nem tekinti többé kötelezőnek a megállapodást magára nézve, és újabb, súlyosabb szankciókat is életbe léptetett Iránnal szemben, az iráni kormány újrakezdte az urándúsítást, és a nemzetközi olajkereskedelemben kiemelt jelentőségű Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzik.

Közben Trump elnök több közeli tanácsadója is nyilvánvalóvá tette, hogy akár háborúzni is hajlandóak lennének Iránnal, a Hormuzi-szorosban pedig lassan folyamatossá válnak a kisebb-nagyobb összetűzések nagy olajcégek tankerei és az azokat kísérő hadihajók, valamint iráninak vélt hajók között, melyekről a teheráni vezetés rendszerint tagadja, hogy közük lenne az iráni hadsereghez.

Háború esetén természetesen a 3 milliónál még sokkal több menekültre érdemes számítani Európában, Irán ugyanis egy több mint 80 millió lakosú állam. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.