Újabb tömegsírt találtak Bosznia-Hercegovinában

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Megkezdték egy két napja talált tömegsír exhumálását a bosznia-hercegovianai Visegradnál. Az Eltűnt Személyek Bizottsága szerint az eldugott helyen található sír a háború 1992-ben elhunyt helyi áldozatai mellett az 1995-ös srebrenicai mészárlásban megöltek holttestét is tartalmazhatja. Kilétüket DNS-teszttel próbálják majd megállapítani.

A helyszínt különleges felszereléssel tudták csak feltárni, mivel annak idején rengeteg kővel és sziklával próbálták eltüntetni a tömegsírt - írja a Balkan Insight.

Fotó: Eltűnt Személyek Bizottsága

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több háborús bűnös perben népirtásnak minősítette, a srebrenicait a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, de ezer embert még mindig eltűntként tartanak számon.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.