Újabb tömegsírt találtak Bosznia-Hercegovinában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Megkezdték egy két napja talált tömegsír exhumálását a bosznia-hercegovianai Visegradnál. Az Eltűnt Személyek Bizottsága szerint az eldugott helyen található sír a háború 1992-ben elhunyt helyi áldozatai mellett az 1995-ös srebrenicai mészárlásban megöltek holttestét is tartalmazhatja. Kilétüket DNS-teszttel próbálják majd megállapítani.

A helyszínt különleges felszereléssel tudták csak feltárni, mivel annak idején rengeteg kővel és sziklával próbálták eltüntetni a tömegsírt - írja a Balkan Insight.

Fotó: Eltűnt Személyek Bizottsága

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több háborús bűnös perben népirtásnak minősítette, a srebrenicait a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, de ezer embert még mindig eltűntként tartanak számon.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.