Újabb tömegsírt találtak Bosznia-Hercegovinában

Megkezdték egy két napja talált tömegsír exhumálását a bosznia-hercegovianai Visegradnál. Az Eltűnt Személyek Bizottsága szerint az eldugott helyen található sír a háború 1992-ben elhunyt helyi áldozatai mellett az 1995-ös srebrenicai mészárlásban megöltek holttestét is tartalmazhatja. Kilétüket DNS-teszttel próbálják majd megállapítani.

A helyszínt különleges felszereléssel tudták csak feltárni, mivel annak idején rengeteg kővel és sziklával próbálták eltüntetni a tömegsírt - írja a Balkan Insight.

Fotó: Eltűnt Személyek Bizottsága

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több háborús bűnös perben népirtásnak minősítette, a srebrenicait a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, de ezer embert még mindig eltűntként tartanak számon.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.